Garaj urcat pe postament, langa Dunare. Experimentul social facut de o scoala privata de arhitectura din Norvegia a starnit controverse la Braila

Garaj urcat pe postament, langa Dunare. Experimentul social facut de o scoala privata de arhitectura din Norvegia a starnit controverse la Braila

Minicinematograf inedit Piesa de rezistenta a expozitiei, cea care a iscat cel mai mare interes dar si multe controverse, a fost reprezentata de un garaj de beton achizitionat pe banii scolii de arhitectura din Bergen, de la un brailean care il tinea pe domeniul public, intr-o zona periferica a orasului. De fapt, garajul "11" a fost transformat de studentii norvegieni intr-un minicinematograf unicat, dotat cu un sistem de racire cu vapori de apa, unde, pe durata expozitiei de saptamana trecuta, acestia au proiectat o serie de fotografii realizate in timpul vizitelor pe care le-au facut in orasul de la Dunare. In interiorul garajului se pot face proiectii de fotografii sau filme FOTO Florentin Coman Fiind proprietate a scolii de arhitectura din Bergen, garajul nu poate fi mutat de pe postamentul sau timp de 60 de zile, perioada in care nu se poate interveni nici asupra aspectului sau.

acum 103 luni (10 Aug 2015)

La finalul cursului, 14 studenti norvegieni dar si de alte nationalitati au avut de intocmit proiecte legate de conservarea sau imbunatatirea unor elemente de arhitectura intalnite in Braila. Blocurile cu arhitectura comunista, scolile de cartier, parcurile publice, strazile care coboara spre Dunare - toate acestea au constituit atat obiect de studiu cat si tematica pentru proiecte cu propuneri de amenajare si revitalizare.

La final, lucrarile intocmite de studentii norvegieni au fost stilizate in machete lucrate in lemn si plastic, dar si in pliante prin care se explica viziunea autorilor. Machetele si pliantele au facut obiectul unei expozitii organizate pe faleza Dunarii, in colaborare cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti.

Fascinati de arhitectura blocurilor comuniste

Printre proiectele expuse s-a numarat "Cutia Braila", o macheta realizata de studentii Karl Emil S?dergren si Sebastian Uthaug, care s-au declarat incantati de arhitectura blocurilor comuniste, pledand pentru conservarea acestora in forma initiala. A mai fost expus si un proiect legat de modernizarea Scolii "Radu Tudoran" din cartierul brailean Chercea, realizat de lituanianca Goda Luksaite si suedezul Anton Huhn. Celelalte proiecte prezentate sub forma de machete si pliante au fost: "Parcul Chercea", autori Frede Vik, Tiina Jihanna Teras; "Curtea blocului in cartierul Obor", de Jessica Chang si Martin Hauge, "Vadul Grivita", de Illyrian Atdhe Belegu; "Parculetul din Imparatul Traian", de Rune Andre Nautvik si "Faleza Dunarii", de Wei-Hsiang Tseng.

Studentii si-au prezentat machetele FOTO Florentin Coman

Studentii norvegieni si profesorul lor coordonator, braileanul Cristian Stefanescu, au gandit expozitia de machete ca fiind interactiva, intituland-o "Braila. Astfel, ei au dialogat cu toti brailenii care au trecut prin zona si chiar le-au oferit acestora, gratuit, mititei, bere si felii de pepene.

Mi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro