Gambia: Presedintele invins a acceptat sa plece in exil

Gambia: Presedintele invins a acceptat sa plece in exil

Domnitor pentru 22 de ani in Gambia, Yahya Jammeh, care a refuzat sa accepte infrangerea electorala luna trecuta, a fost de acord sa mearga in exil, a declarat vineri un consilier al noului presedinte Adama Barrow, dar discutiile pentru finalizarea acordului nu erau inca incheiate. Pe parcursul celor 22 de ani la putere, Jammeh, care a promis sa conduca Gambia "pentru un miliard de ani", a fost acuzat de catre grupurile pentru drepturile omului de torturarea si uciderea oponentilor.

acum 41 luni (21 Jan 2017)

Domnitor pentru 22 de ani in Gambia, Yahya Jammeh, care a refuzat sa accepte infrangerea electorala luna trecuta, a fost de acord sa mearga in exil, a declarat vineri un consilier al noului presedinte Adama Barrow, dar discutiile pentru finalizarea acordului nu erau inca incheiate.

Trupele Comunitatii Economice a Statelor Vest Africane, care au intrat in Gambia joi seara, erau pregatite sa-l elimine prin forta daca era necesar pe Jammeh, in timp ce chiar si seful armatei care a stat alaturi de lider l-a recunoscut pe rivalul sau Barrow in calitate de comandant-sef.

Liderii din Africa de Vest, Alpha Conde din Guineea si presedintele din Mauritania Mohamed Ould Abdel Aziz, au calatorit in capitala Banjul vineri, pentru a-i da lui Jammeh o ultima sansa de a ceda puterea in mod pasnic.

"Va asigur ca el a fost de acord sa plece", a declarat Mai Ahmad Fatty, consilier special al Barrow.

Barrow, care a castigat alegerile din 1 decembrie, a fost investit in functie la ambasada Gambia din Dakar, joi, si imediat a cerut sprijin regional si international.

Militarii din Africa de Vest au anuntat la scurt timp dupa ca au intrat in Gambia. "Toti cei fortati de imprejurari politice sa fugiti din tara noastra, acum aveti libertatea de a va intoarce acasa", le-a transmis el.

Seful armatei, generalul Ousman Badjie, care a fost probabil ultimul pilon de sprijin pentru Jammeh, a declarat ca va saluta forta regionala si nu va lupta impotriva acesteia. Un termen limita stabilit la amiaza a fost prelungit, vineri, pentru ca negocierile prin care lui Jammeh i-ar fi acordata imunitate de la urmarirea penala sa continue.

Act final

Un diplomat regional a declarat ca delegatia intentiona sa-si petreaca noaptea in Banjul iar Jammeh cauta "garantii extrem de solide" inainte de a pleca.

Jammeh, la putere din 1... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro