GALERIE FOTO. Reportaj din prima linie a razboiului din Ucraina

Sunt pe drum intre Berdyans'koe si Shirokine spre ultimul post al armatei ucrainiene inante de zona ocupata de DNR iar soferul, si el in haine de camuflaj ca si masina, pare ca vrea sa imi dea senzatia unei curse de formula 1, doar ca noroiul sau iarba umeda ne fac sa alunecam si sa iesim des de pe drumul improvizat. Comandantul batalionului Donetk, cunoscut sub numele de "Gala"??, se plangea cu o zi inainte ca echipa OSCE cunoscuta de el cuprinde doi rusi, doi bielorusi si un scandinav nevorbitor de rusa, si ca nu-si poate imagina cum rapoartele ar putea fi obiective.

acum 69 luni (11 Apr 2015)

O ploaie marunta biciuie parbrizul Mitsubishiului Pajero vopsit in culori de camuflaj, iar inauntru Robert Plant a ajuns deja la punctul culminant din Stairway to heaven: "And as we wind up down the road, our shadows taller than our souls ..."??. Sunt pe drum intre Berdyans'koe si Shirokine spre ultimul post al armatei ucrainiene inante de zona ocupata de DNR iar soferul, si el in haine de camuflaj ca si masina, pare ca vrea sa imi dea senzatia unei curse de formula 1, doar ca noroiul sau iarba umeda ne fac sa alunecam si sa iesim des de pe drumul improvizat.

Shirokine e un orasel situat intre dealuri, valea care il strabate de la nord la sud prelungindu-se pana aproape de Donetk si constituind linia de demarcatie intre Ucraina si republica secesionista Donetk. Daca separatistii cuceresc Shirokine drumul e liber spre Mariupol, terenul fiind plat, fara obstacole naturale si usor de cucerit. Mariupol e important nu numai pentru pozitia sa strategica atat ca legatura terestra intre Crimea si Rusia, cat si ca port, ci si pentru cele doua combinate metalurgice Azovstal si Ilyich, proprietate a miliardarului Rinat Ahmetov.

Armata ucraineana, in speta cele cinci grupari stationate langa Shirokine, si separatistii schimba din cand in cand focuri de artilerie si mortare de pe dealuri, din cand in cand lupte de strada avand loc chiar in centrul orasului. Ziua precedenta, James Pow, seful echipei de monitorizare OSCE, aprecia ca, dupa rapoartele echipelor de monitorizare care examineaza zilnic respectarea armistitiului, in jur de 60% din oras este distrus, din cei 1500 locuitori doar aproximativ 60 de familii ramanand in Shirokine.

Comandantul batalionului Donetk, cunoscut sub numele de "Gala"??, se plangea cu o zi inainte ca echipa OSCE cunoscuta de el cuprinde doi rusi, doi bielorusi si un scandinav nevorbitor de rusa, si ca nu-si poate imagina cum rapoartele ar putea fi obiective.

Ajungem la postul cel mai avansat al armatei ucrainiene du... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro