GALERIE FOTO. "Regele Ferdinand" si "Regina Maria", "amiralii" britanici ai Fortelor Navale Romane

Fregatele "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria", două nave - surori, produse in Marea Britanie, sunt cele mai puternice vase de război ale Romaniei. Cum se antrenează militarii romani pe navele NATO 4900 de tone, 148 de metri lungime, opt punţi, 30 de noduri viteză maximă şi o autonomie de 4500 de mile marine - acesta e portretul robot al fiecăreia dintre cele două fregate aduse din Anglia.

acum 54 luni (19 Jul 2015)

Fregatele "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria", două nave - surori, produse in Marea Britanie, sunt cele mai puternice vase de război ale Romaniei.

In mod paradoxal, nici "Regele Ferdinand", nici "Regina Maria" nu poartă titlul de navă -amiral a Romaniei, pentru că această denumire onorifică a rămas atribuită celei mai vechi dintre fregatele Romaniei - nava "Mărăşeşti".

"Regele Ferdinand" şi "Regina Maria" ii sunt insă superioare lui "Mărăşeşti", din toate punctele de vedere. Cum se antrenează militarii romani pe navele NATO

4900 de tone, 148 de metri lungime, opt punţi, 30 de noduri viteză maximă şi o autonomie de 4500 de mile marine - acesta e portretul robot al fiecăreia dintre cele două fregate aduse din Anglia.

Armamentul fiecărei nave este compus dintr-un tun de calibrul 76 de milimetri, instalaţii de lansare a torpilelor şi mitraliere. Camera de conducere a acţiunilor de luptă, cea mai secretă de pe navă, n-are hublouri şi este scufundată permanent in intuneric, zi şi noapte, ca un adăpost subteran. Aici, ofiţerii de serviciu urmăresc doar imaginile de pe monitoare dar ştiu mai bine decat cei de afară ce se află in jurul navei lor - pentru că un radar "vede" pană la 80 de kilometri distanţă.

Pentru o protecţie suplimentară, dar şi pentru diversificarea operaţiunilor de atac, fiecare fregată poate lua la bord şi un elicopter Puma Naval.

Cu prilejul unei vizite de documentare la bordul fregatei, comandantul secund de pe "Regina Maria", comandorul Marian Ciobotaru, ne-a precizat că nava lui poate trece chiar prin medii contaminate chimic sau nuclear. "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria" sunt, fiecare dintre ele, o bază militară plutitoare, avand chiar şi indicativ millitar propriu, asemeni unităţilor de pe uscat. Va fi ŢINTA navelor de RĂZBOI

Niciuna dintre cele două nave nu este, insă, nouă. In anul 2002, Marea Britanie a vrut să le ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro