Galatiul se pregateste pentru o criza a refugiatilor

Schimbarea rutelor grupurilor de refugiati, care incearca sa ajunga in tarile din vestul Europei strabatand Romania, duce la o crestere rapida a numarului de refugiati care ajung in tara noastra pe Marea Neagra sau prin Serbia si implicit apare riscul ca autoritatile sa se confrunte cu o criza a refugiatilor, daca numarul acestora va depasi capacitatea de cazare a celor sase centre, de 1.500 de persoane in total. Solutii din societatea civila Doua centre care le ofera refugiatilor consultanta in diverse domenii, de la asistenta juridica si asistenta medicala la procedura de gasire a unui loc de munca, au fost infiintate la Constanta si Galati de JRS International, fundatie infiintata in statul Vatican si care dezvolta programe de asistenta in 50 de tari.

acum 64 luni (28 Sep 2017)

Schimbarea rutelor grupurilor de refugiati, care incearca sa ajunga in tarile din vestul Europei strabatand Romania, duce la o crestere rapida a numarului de refugiati care ajung in tara noastra pe Marea Neagra sau prin Serbia si implicit apare riscul ca autoritatile sa se confrunte cu o criza a refugiatilor, daca numarul acestora va depasi capacitatea de cazare a celor sase centre, de 1.500 de persoane in total.

La Centrul Regional de Proceduri si Cazare a Solicitantilor de Azil (CRPCSA) de la Galati, numarul persoanelor cazate a crescut de 6 ori, de la 69 de refugiati in 2016 la 420 in acest an. Potrivit directorului centrului, Paul Burghelea, in primele opt luni din 2017 au fost depuse 444 de cereri de azil, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut au fost 113 de astfel de cereri.

"Numarul cererilor de azil inregistrate la nivelul centrului a crescut cu 331 anul acesta fata de anul trecut pe fondul intensificarii afluxului de imigranti inregistrat la frontiera de sud-vest, cu Serbia, precum si a intrarilor recente pe Marea Neagra", a precizat Burghelea.

Capacitatea de cazare, ocupata in procent de 85%

Principala urmare a cresterii numarului de refugiati care solicita azil este diminuarea capacitatii de cazare a acestora pe care o are la dispozitie statul roman. In prezent, gradul de ocupare in centrul de la Galati este de aproximativ 85%, din totalul de 210 locuri fiind ocupate 191. Dintre acestea, 133 de persoane sunt solicitante de azil, 45 au statut de refugiat, iar alte 13 persoane beneficiaza de protectie subsidiara.

Dublarea spatiilor sau chirie

Conducerea centrului din Galati incearca sa gaseasca solutii pentru marirea numarului de azilanti care pot fi cazati, de la 210 pana la 800 de persoane. Potrivit directorului Paul Bughelea, a fost identificat un operator privat care dispune de un camin cu o capacitate de la 400 la 800 de locuri de cazare, iar daca nici acestea nu vor fi suf... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro