Gafe diplomatice in Romania si in lume- de la tari inventate la glume bizare si harti gresite

Diplomatia romana a facut, anul acesta, doua gafe: harta Frantei acoperita cu steagul german si aprecieri nepotrivite la adresa unor romani din diaspora, acestea inscriindu-se intr-o galerie "selecta" de balbe ale oficialilor de la Bucuresti, dar si de la Washington, Berlin, Paris sau Londra. Revocat intempestiv de la conducerea MAE in 23 ianuarie 2012, pentru declaratii fara legatura cu politica externa, Teodor Baconschi ramane in istorie ca un sef al diplomatiei care s-a remarcat nu neaparat prin fapte - chiar daca in timpul mandatului sau s-a semnat acordul cu SUA privind scutul antiracheta si s-a desfasurat cea mai mare operatiune de evacuare de romani din strainatate: peste 700 adusi din Libia - ci mai ales prin declaratiile de culoare cu care si-a presarat interventiile publice. Mai putin diplomatic, insa foarte sincer, Baconschi deplangea, la 6 ianuarie 2012, faptul ca nu exista nici la MAE, nici in alta parte "o bagheta magica" prin care sa se schimbe compozitia Guvernului olandez, referindu-se la opozitia Olandei fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, pusa pe seama faptul ca Executivul de la Haga era sprijinit in Parlament de o formatiune de extrema dreapta. In 2008, inainte de summitul NATO de la Bucuresti, Casa Alba anunta, potrivit transcriptului conferintei de presa a consilierului pe probleme de securitate nationala al presedintelui american, ca presedintele SUA, George W. Ulterior, Casa Alba, prin intermediul unei precizari facute de Ambasada SUA la Bucuresti pentru MEDIAFAX, si-a exprimat regretul pentru eroarea de grafie aparuta in transcriptul referitor la vizita presedintelui Bush in Romania, precizand ca, din pacate, transcriptul a fost postat pe pagina de Internet inainte de a fi editat, iar numele presedintelui Basescu a aparut "asa cum a auzit stenografa".

acum 58 luni (15 Mar 2015)

Diplomatia romana a facut, anul acesta, doua gafe: harta Frantei acoperita cu steagul german si aprecieri nepotrivite la adresa unor romani din diaspora, acestea inscriindu-se intr-o galerie "selecta" de balbe ale oficialilor de la Bucuresti, dar si de la Washington, Berlin, Paris sau Londra.

Postul public german ZDF a prezentat, sambata, gafele diplomatice ale saptamanii, printre ele figurand si brosura cu harta Frantei acoperita cu steagul german oferita de ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, omologului Frank-Walter Steinmeier, in timpul vizitei facute luni in Romania, potrivit Mediafax.

Greseala, asumata de Agerpres, care a realizat brosura respectiva, a dus la eliberarea din functie a purtatorului de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit MAE, "ministrul de Externe german i-a transmis omologului roman ca nu apreciaza ca situatia in cauza este de natura sa produca vreun efect sau sa creeze vreo problema in relatiile bilaterale, pana la semnalarea acesteia de catre omologul roman ea nefiind remarcata".

Nici presa germana nu a fost prea vehementa, Hamburger Morgenpost notand ca o astfel de incurcatura a facut, recent, si Ministerul de Externe de la Berlin. Din fericire, chiar inainte de plecare cineva a observat ca in loc de steagul Republicii Democrate Congo pe insigne se afla cele al tarii vecine, Republica Congo (Congo Brazzaville).

Din Romania, seful diplomatiei germane a mers la Sofia, de unde a postat pe Facebook, marti, 10 martie, ca spre finalul vizitei sale in Bulgaria a fost primit si de catre "presedintele roman Rosen Plevneliev".

Cateva ore mai tarziu, greseala a fost corectata, dupa ce a fost taxata intr-o serie de comentarii furioase, inclusiv ale unor bulgari, potrivit cotidianului bulgar BGglas. In februarie, la Ambasada din Paris a izbucnit un scandal, dupa ce mai multi invitati la o receptie organizata cu ocazia vizitei presedintelui Klaus Iohannis au primit un e-mail... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro