Gabriela Firea, opere complete. Tradari in dragoste, melancolie si "foloase necuvenite"

Gabriela Firea, opere complete. Tradari in dragoste, melancolie si

Dupa ce a anuntat ca va interzice evenimentele sportive si culturale care se desfasoara pe strazile din Bucuresti, Gabriela Firea a incercat sa mai tempereze valul de critici care s-a pornit in urma acestei declaratii. Cu autoarea zambind seducator pe coperta si aducand mai mult a revista glossy decat a opera literara, "Trei motive" este o insiruire haotica de povesti siropoase: femei tradate in dragoste, buchete de trandafiri in care se ascund biletele cu mesaje romantice si flirturi care incep cu un SMS ("m-am gandit toata seara la tine") si continua ca in facsimilul de ma jos. Disperare, gelozie, tristete si abandonare, acestea sunt motivele principale din cele doua carti de poezie scrise de primarul Capitalei: "In sufletul meu s-au adunat iubirile traite/ De toate femeile lumii/ Dorite si parasite apoi,/ Chemate si alungate deopotriva,/ De regi, printi si cersetori". Iata: Noi si lumea cealalta (fragment) Pielea ta catifelata ca un botic de ied Si-a mea, intr-o asteptare eterna Pana la epuizare Am nevoie Sa ma imbrac in dorinta ta, Sa nu ies in strada ca imparatul cu hainele noi Caruia i se vede goliciunea Pentru ca mi s-ar putea descifra tatuajele Desenate de tine pe sani Sub forma de nalbe. intre un galbenus Scapat intr-o cana de ceai Si privirea omului tamp Fara pic de expresie si culoare Aruncandu-si ochii pieptis Peste flori si gunoaie Mana stanga Desfacand aluat dupa aluat Si impletind cu dibacie De olteanca, crescuta langa cuptor, Drojdia ti se pare mai apriga Decat zatul nefiert de cafea Macinata-n zdrente inegale.

acum 45 luni (7 Jul 2016)

Dupa ce a anuntat ca va interzice evenimentele sportive si culturale care se desfasoara pe strazile din Bucuresti, Gabriela Firea a incercat sa mai tempereze valul de critici care s-a pornit in urma acestei declaratii. Noul primar al Capitalei s-a prezentat in fata opiniei publice ca o iubitoare de cultura, autoare a mai multor carti si membra a Uniunii Scriitorilor din Romania. Reporterii "Adevarul" au mers la Biblioteca Nationala pentru a patrunde in opera literara a Gabrielei Firea si au vorbit cu criticii si scriitorii care au girat cartile scrise de fosta senatoare.

Gabriela Firea si-a inceput cariera literara in 2001, odata cu publicarea volumului de versuri "O alta lume" (editie bilingva, tiparita in romana si engleza). Pentru aceasta carte, Firea a castigat premiul de debut al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (ASB), o organizatie cu statut incert, condusa de Horia Garbea si bine conectata la sursele de finantare din zona politica. Intre altele, ASB a fost sprijinita financiar de Primaria Sectorului 2, iar dupa premiul din 2001insasi Gabriela Firea a devenit unul dintre sponsorii acestei asociatii.

Neculai Ontanu, Andrei Marga, Gabriela Firea, Horia Garbea si Eugen Simion

In 2002, Gabriela Firea publica un nou volum de poezie. "Treizeci (Picnic pe campul de lupta)" pare a fi un capriciu personal, o carte-cadou pe care Gabriela Firea si-a facut-o la implinirea varstei de 30 de ani: volumul contine 30 de poezii, cate una pentru fiecare an din viata ei. Poemele au fost prefatate de scriitorul Horia Garbea, poet si dramaturg multiplu premiat de Uniunea Scriitorilor: "Gabriela Vranceanu Firea a intrat in literatura cu hotarare, cu aplomb si cu o receptare dintre cele mai favorabile. [...] Gabriela Vranceanu Firea cucereste prin naturalete si prin tandretea necontrafacuta cu care priveste si reflecta lumea".

Mai mult, volumul a beneficiat si de o postfata elogio... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro