Gabriel Resources cere Romaniei compensatii la centrul de arbitraj al Bancii Mondiale

Gabriel Resources cere Romaniei compensatii la centrul de arbitraj al Bancii Mondiale

Compania a inaintat o cerere de arbitraj in conformitate cu prevederile tratatelor internationale bilaterale de protejare a investitiilor incheiate de Romania cu guvernele Canadei, Marii Britanii si Irlandei de Nord, se arata intr-un comunicat al Gabriel Resources citat de Mediafax. Actiunea este legata de disputa companiei cu Romania referitoare la proiectul exploatarii de aur si argint de la Rosia Montana, la care Gabriel detine o participatie indirecta de 80,69%, si a incalcarii de catre Guvernul Romaniei a protectiilor prevazute in tratate, potrivit comunicatului.

acum 92 luni (22 Jul 2015)

Compania a inaintat o cerere de arbitraj in conformitate cu prevederile tratatelor internationale bilaterale de protejare a investitiilor incheiate de Romania cu guvernele Canadei, Marii Britanii si Irlandei de Nord, se arata intr-un comunicat al Gabriel Resources citat de Mediafax.

Actiunea este legata de disputa companiei cu Romania referitoare la proiectul exploatarii de aur si argint de la Rosia Montana, la care Gabriel detine o participatie indirecta de 80,69%, si a incalcarii de catre Guvernul Romaniei a protectiilor prevazute in tratate, potrivit comunicatului.

"Prin actiunile si inactiunile ei, Romania a blocat si a impiedicat implementarea proiectului, fara procedurile necesare si fara compensatii, privand efectiv Gabriel de intreaga valoare a investitiilor.

In soclitarea de arbitraj, Gabriel vrea sa obtina plata integrala a compensatiilor prevazute in tratate, pentru privarea de dreptul de a dezvolta proiectul, ca urmare a incalcarii de catre Romania a tratatului. Cu toate acestea, Gabriel Resources este decis sa-si protejeze drepturile si interesele in Romania, si in absenta dorintei autoritatilor romane de a intra in dialog, compania a decis sa recurga la justitie printr-o cerere de arbitraj si a angajat firma White & Case LLP pentru a o reprezenta in acest dosar.

"Compania crede in continuare ca este in interesul tuturor actionarilor in acest proiect, in special al statului roman, daca s-ar autoriza si dezvolta acest proiect iar Gabriel este in continuare dispus sa discute cu Presedintele Romaniei si Guvernul pentru a atinge acest obiectiv", declara presedintele director general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry, potrivit Agerpres.

Gabriel Resources a amenintat inca din luna septembrie 2013 ca va da in judecata guvernul roman si ca va cere despagubiri de pana la patru miliarde de dolari, din cauza 'multiplelor incalcari ale tratatelor de investi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro