Gabriel Oprea a demisionat din Senat, insa tot nu poate fi urmarit penal. Ce pot face procurorii

Gabriel Oprea a demisionat din Senat, insa tot nu poate fi urmarit penal. Ce pot face procurorii

Cum Oprea este cercetat pentru fapte comise in timpul mandatului de ministru (moartea politistului Bogdan Gigina a suvernit ca urmare a faptului ca deschidea coloana lui Gabriel Oprea), procurorii trebuie sa ceara acum aviz pentru inceperea urmaririi penale de la presedintele Klaus Iohannis. Demisia lui Gabriel Oprea nu a fost inregistrata vineri Demisia senatorului Gabriel Oprea nu a fost inregistrata, vineri, pana la finalizarea programului de lucru al Senatului, a precizat purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului, Andrei Alexandru, pentru News.ro, demisia trebuind sa fie citita in plen pentru a deveni efectiva, potrivit Regulamentului acestui for.

acum 44 luni (23 Sep 2016)

Fostul vicepremier Gabriel Oprea si-a anuntat vineri demisia din Parlament, ca urmare a presiunii strazii, dupa ce Senatul a blocat anchetarea mortii politistului Bogdan Gigina. Presedintele Senatului, in sedinta publica, intreaba senatorul daca staruie in cererea de demisie si, daca raspunsul este afirmativ, ori daca senatorul nu se prezinta pentru a raspunde, cu toate ca a fost instiintat, declara locul vacant", se arata in Regulamentul Senatului.

Asadar, in sedinta de luni a Senatului, Gabriel Oprea ar trebui sa ramana fara calitate de parlamentar, deci si fara imunitate. Numai ca demisia din Senat nu atrage automat si inceperea urmarii penale, pentru ca Oprea este protejat in continuare de imunitatea conferita de Legea raspunderii ministeriale. Cum Oprea este cercetat pentru fapte comise in timpul mandatului de ministru (moartea politistului Bogdan Gigina a suvernit ca urmare a faptului ca deschidea coloana lui Gabriel Oprea), procurorii trebuie sa ceara acum aviz pentru inceperea urmaririi penale de la presedintele Klaus Iohannis. Iar avocatii lui Oprea merg numai pe muchii de procedura, asa cum au facut si in cazul contestatiei la plagiat: nimic pe fond, totul pe virgule", sustine avocatul Elenina Nicut.

Pe de alta parte, prefesorul de drept constitutional Radu Carp spune ca nu e nevoie ca DNA sa vina cu noi probe. Nu este nevoie de probe noi fata de cererea adresata Senatului, din moment ce va fi prima cerere adresata Presedintelui legata de dosarul lui Oprea.

Si alte surse juridice au declarat pentru "Adevarul" ca procurorii DNA pot merge pe a doua varianta, intrucat Gabriel Oprea si-a pierdut calitatea de senator, deci probele aflate deja la dosar pot fi folosite inca o data si pentru solicitarea care va fi trimisa la Cotroceni. Intrebat, vineri, inainte ca Gabriel Oprea sa-si anunte demisia, cum comenteaza faptul ca, in eventualitatea unei demisii, fostul vicepremier ramane totu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro