Funky Citizens: Prejudiciile produse din contractele cu bani publici s-au ridicat la 705 milioane euro

Funky Citizens: Prejudiciile produse din contractele cu bani publici s-au ridicat la 705 milioane euro

"Sa stii cu cine ai semnat un contract pentru a-l putea trage la raspundere in caz de neindeplinirea prevederilor si, pe de alta parte, pentru a fi eliminate contractele acordate cu dedicatie unor politicieni sau oameni de afaceri implicati in cercurile de interese decizionale", a mai declarat Ivan. 5.300 de firme cu actionari offshore Potrivit datelor oficiale, in Romania activeaza in prezent peste 5.300 de firme cu actionari offshore si mai mult de 360 de societati cu actiuni la purtator.

acum 35 luni (29 Jun 2017)

Think tank-ul RoAction a anuntat, joi, in prezenta reprezentantilor DIICOT, Transparency International, Funky Citizens, Frames Media Network si Rise Project, lansarea unei initiative legislative prin intemediul careia isi propune sa determine transparentizarea accesului la contractele publice pentru toate firmele cu actionari offshore si actiuni la purtator.

"Scurgerile de informatii din paradisurile fiscale au aratat, pentru prima data, cat de mare este industria care ascunde banii facuti ilegal ai politicienilor si ai inaltilor functionari publici care gestioneaza bugetele nationale si regionale in diferite state membre. Mii de miliarde de euro, bani europeni, sunt ascunsi in locatii de tip off-shore, sub protectia secretului bancar, utilizand scheme financiare foarte complexe.

"Sa stii cu cine ai semnat un contract pentru a-l putea trage la raspundere in caz de neindeplinirea prevederilor si, pe de alta parte, pentru a fi eliminate contractele acordate cu dedicatie unor politicieni sau oameni de afaceri implicati in cercurile de interese decizionale", a mai declarat Ivan.

705 milioane euro, prejudicii

Potrivit reprezentantilor organizatiei Funky Citizens, statul roman a atribuit in 2015 contracte de achizitii publice de 18,8 miliarde de euro, iar alti 1,4 milioane euro au fost cheltuiti prin achizitii directe.

Potrivit RoAction, este nevoie de un punct de plecare in incercarea legitima de schimbare a legislatiei nationale astfel incat companiile care au actiuni off-shore sau actiuni la purtator sa nu aiba acces la contracte din bani publici.

DIICOT sustine initiativa RoAction

Marius Voineag, procuror sef in cadrul DIICOT, a declarat, in cadrul conferintei RoAction, ca demersul menit a modifica mecanismul achizitiilor publice este necesar in conditiile in care tot mai multe companii se folosesc de vehicule financiare de tipul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro