Fundamentalismul islamic, un pericol pentru Romania?

O dezbatere organizata de Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania (UDTTMR) si Muftiatul Cultului Musulman, la care au participat 11 parlamentari constanteni, a scos la iveala un fapt cu potential ingrijorator: in Romania exista multe moschei si asociatii ilegale. Parlamentarii si reprezentantii comunitatii oficiale cauta solutii pentru ca extremismul islamic sa nu devina o problema si in Romania Muftiul Cultului Musulman spune ca asociatiile si fundatiile musulmane apar ca ciupercile dupa ploaie Membrii Asociatiei Musulmanilor din Romania (institutie nerecunoscuta de Muftiat), in timpul rugaciunii (foto: Asociatia Musulmanilor din Romania)

acum 61 luni (18 Jan 2015)

O dezbatere organizata de Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania (UDTTMR) si Muftiatul Cultului Musulman, la care au participat 11 parlamentari constanteni, a scos la iveala un fapt cu potential ingrijorator: in Romania exista multe moschei si asociatii ilegale. Vin cateva zeci de persoane si asista la o asa-zisa slujba, spune muftiul Iusuf Muurat. Vrem sa prevenim orice infiltrare a unor persoane care au tendinte spre radicalizarea comunitatii musulmane din Romania", a subliniat chiar muftiul. Muftiul declara intr-un interviu pentru Romania libera, inca din 2010, ca "si la noi, in Romania, sunt imami care au idei extremiste". In 2011, va reamintim, procurorii DIICOT au perchezitionat domiciliile conducatorilor Ligii Islamice si Culturale din Romania si Fundatia Culturala IslamulAzi din Bucuresti, Constanta si Cluj-Napoca, precum si ale altor persoane implicate in aceste organizatii, in cadrul unei anchete de antiterorism. Aceasta prevede ca "persoanele fizice si persoanele juridice care urmaresc desfasurarea unor activitati in interes general sau in interesul unor colectivitati locale ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociatii ori fundatii". Statul roman avea o comisie care putea verifica aceste fundatii si asociatii, comisie care facea parte din Secretariatul de Stat pentru Culte. Niciunul dintre parlamentarii prezenti la dezbaterea de care vorbeam, nici muftiul nu au stiut sa spuna cine a luat hotararea desfiintarii acestei comisii. Cert este ca in prezent nicio institutie a statului nu verifica daca aceste asociatii au un scop pur cultural sau au si o latura religioasa. Pentru ca totusi vorbim despre un proces care dureaza, solutia imediata propusa a fost sa se pregateasca imami peste hotare, in institutii agreate, cu sprijinul statului roman.

Dobrogea, un model

Toti cei prezenti la dezbatere au subliniat ca Dobrogea este un model de convietuire intre musulmani si crestini, de circa 800 de ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro