"Fumatul omoara mai multi oameni decat alcoolul, accidentele, drogurile si obezitatea la un loc"
Ce alte riscuri implica fumatul Alte riscuri bine cuantificate pentru alte boli pentru fumatorul activ sunt riscul de a deceda prin boala obstructiva cronica care este de 12-13 ori mai mare fata de nefumatori, progresia cu 50% mai rapida a aterosclerozei, riscul de 2 pana la 9 ori mai mare de a face un infarct miocardic (in functie de numarul de tigari fumate zilnic) si riscul de 5 ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Ce este important legat de acest prim pas pe plan international facut de tara noastra este angajarea si a unei strategii coerente precum proiectul > care va permite sa educam si sa prevenim in randul copiilor si a adolescentilor debutul ca fumator si o intelegere mai corecta a dreptului de a fi protejat si de a proteja de nocivitatea fumatului activ sau pasiv.
Fumatul, desi este greu de crezut, omoara mai multi oameni decat alcoolul, accidentele de circulatie, drogurile ilegale, obezitatea, tentativele de sinucidere sau de crima la un loc .
Speranta de viata mai mica cu 10 ani
Speranta de viata a fumatorilor scade in medie cu 10 ani fata de nefumatori.
Comparativ cu nefumatorul, fumatorul are un risc de cancer pulmonar: de 23 ori mai mare la sexul masculin si de 13 ori mai mare la sexul feminin, adauga presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Ce alte riscuri implica fumatul
Alte riscuri bine cuantificate pentru alte boli pentru fumatorul activ sunt riscul de a deceda prin boala obstructiva cronica care este de 12-13 ori mai mare fata de nefumatori, progresia cu 50% mai rapida a aterosclerozei, riscul de 2 pana la 9 ori mai mare de a face un infarct miocardic (in functie de numarul de tigari fumate zilnic) si riscul de 5 ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Pentru femeia gravida, daca fumeaza, exista de 1.3-2.5 ori mai multe sanse de a avea o nastere prematura, iar fumatul in timpul sarcinii induce 20-90% dintre cazurile de moarte subita infantila.
Exista dovezi convingatoare ca o convietuire alaturi de fumatori creste riscul de aparitie a cancerului pulmonar cu 20-30% la persoanele nefumatoare si de boli cardiace cu 25-35%.
Romania a urcat 12 locuri, in lupta antifumat
Cu ocazia celei de-a 7-a Conferinte Europene > s-au prezentat rezultatele activitatilor de dezvoltare si implementare a politicilor privind controlul consumului de tutun in 35 de tari europene, folosind un instrument numit >. Raportul a fost prezentat de catre Luk Joossens din partea > si este menit sa incurajeze tarile sa continue implementarea eficienta a politicilor de control al consumului de tutun.
Cu aceasta ocazie s-a punctat de repetate ori in plen saltul de 12 locuri al Romaniei, de pe locul 19, unde era in 2013 , pe locul 7 un... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro