Fuga lui Pacepa. Marturia ofiterului CIA care a supervizat operatiunea: Am creat scenariul ca s-ar fi batut pe malul Rinului

Fuga lui Pacepa. Marturia ofiterului CIA care a supervizat operatiunea: Am creat scenariul ca s-ar fi batut pe malul Rinului

Joseph Wippl, cu o cariera de peste 30 de ani in serviciile secrete americane, era ofiter de operatiuni detasat in Republica Federala Germana (RFG) in 1978, atunci cand Mihai Pacepa a abandonat una dintre cele mai importante misiuni: organizarea unui atentat in redactia Radio Europa Libera din Bonn, statia cea mai virulenta impotriva regimului comunist al lui Nicolae Ceausescu. Fostul ofiter CIA spune ca americanii care lucrau in ambasada din Bonn voiau ca Pacepa sa fie interogat de cei mai buni specialisti, care cunosteau in cel mai mic detaliu realitatile din Romania comunista. Mihai Pacepa avea 50 de ani si era general locotenent si director adjunct al Directiei de Informatii Externe (DIE) din cadrul Securitatii, in 1978, atunci cand a dezertat, episod descris de Joe Wippl pentru News.ro.

acum 93 luni (16 Oct 2016)

Wippl relateaza cum s-a predat Pacepa si cum a fost organizat scenariul in baza caruia generalul a fost predat politiei germane si apoi a ajuns in Statele Unite. Joe Wippl spune, de asemenea, ca Pacepa ar putea fi in viata.

Joseph Wippl, cu o cariera de peste 30 de ani in serviciile secrete americane, era ofiter de operatiuni detasat in Republica Federala Germana (RFG) in 1978, atunci cand Mihai Pacepa a abandonat una dintre cele mai importante misiuni: organizarea unui atentat in redactia Radio Europa Libera din Bonn, statia cea mai virulenta impotriva regimului comunist al lui Nicolae Ceausescu.

Episodul descris de Joe Wippl contine detalii despre modul in care Pacepa a mers la Ambasada SUA din Bonn si despre cum au decurs negocierile pentru defectare.

"Pacepa a intrat Ambasada Statelor Unite in Bonn care, de fapt, era pozitionata in Bad Godesberg (n.r. - district al orasului Bonn) si diferenta este ca acum, ca sa intri intr-o ambasada americana, e ca intr-o fortareata. Dar atunci, oricine putea intra intr-o ambasada americana, iar el a urcat la cel de-al doilea nivel, la sectiunea politica si a intrat intr-un birou al unui ofiter specializat in politica ca sa dezerteze voluntar.

Fostul ofiter CIA spune ca americanii care lucrau in ambasada din Bonn voiau ca Pacepa sa fie interogat de cei mai buni specialisti, care cunosteau in cel mai mic detaliu realitatile din Romania comunista. Astfel, a fost adus un ofiter american relocat din Munchen pentru ca audierea si negocierea predarii sa decurga cat mai bine. ajungeam acasa pe la ora 2 sau 3 noaptea, iar la finalul saptamanii i-am implicat si pe germani in negocieri, pe cei de la BfV (Biroul Federal pentru Protectia Constitutiei)", isi aminteste Wippl despre misiunea din 1978, din Bonn.

Inainte sa il predea pe Pacepa nemtilor, ofiterii spionajului american au creat un scenariu prin care generalul d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro