"Frumosul de Voinesti", un soi de mar romanesc pe cale de disparitie. E inlocuit de soiuri din Ungaria sau Olanda

In cadrul statiunii experimentale pomicole, infiintata in 1950 si care are 120 de hectare de livezi, s-au realizat celebrele soiuri de meri "Frumosul de Voinesti" si "Deliciosul de Voinesti", soiurile de peri "Republica" si "Aniversarea", precum si soiul de prune "Tutun dulce".

acum 47 luni (19 Feb 2018)

In cadrul statiunii experimentale pomicole, infiintata in 1950 si care are 120 de hectare de livezi, s-au realizat celebrele soiuri de meri "Frumosul de Voinesti" si "Deliciosul de Voinesti", soiurile de peri "Republica" si "Aniversarea", precum si soiul de prune "Tutun dulce". Celebrul "Frumos de Voinesti" are peste 50 de ani de existenta, insa este pe cale de disparitie. Cand se facea cercetare, prin obtinerea de soiuri noi se incerca rezolvarea unor probleme de la alte soiuri. Frumosul de Voinesti a fost creat pentru a inlocui , care nu crestea uniform. In ultimii 20 de ani nu a mai inmultit nimeni , un mar gustos, dar extrem de pretentios", a spus Eugen Marin, consilier superior la Directia de Agricultura Dambovita. Este foarte greu de intretinut, iar substantele de combatere nu mai sunt atat de bune ca inainte.

Pe de alta parte, in pietele din Bucuresti sunt vanzatori care vand mere cu eticheta pe care scrie "Frumosul de Voinesti" doar pentru a avea mai mare success - de cele mai multe ori, este vorba de un alt soi de mar.

Statiunea pomicola de la Voinesti are o colectie de peste 700 de soiuri de mar, fiind cea mai importanta baza genetica din tara pentru soiuri pomicole. Statiunea pa obtinut in 2013 titlul de proprietate pe o suprafata de 91 de hectare. La infiintare a avut 580 de hectare, dar o mare parte de teren a fost retrocedat. Nimeni nu stie cum s-a intamplat asa ceva FOTO Frumosul de Voinesti ar putea deveni al 5-lea produs certificat european din Romania ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro