Frumoasa prietenie dintre Regina Maria si familia Chrissoveloni: "Totul in mine e atat de ranit, incat bunatatea ma zdruncina mai mult decat orice"

Frumoasa prietenie dintre Regina Maria si familia Chrissoveloni:

miscarile ei pareau pline de voiciune falnica si toata fiinta ei era patrunsa de seva si de stralucita vitalitate. Traind mai mult la Paris, facea parte din cercurile literare si aristocratice de acolo si era o desavarsita femme du monde (femeie de lume)", relata Regina Maria in paginile cartii "Povestea vietii mele". Palatul devenit spital de campanie In timpul razboiului, Sybille si Jean Chrissoveloni au ajutat-o pe Regina Maria in numeroasele sale activitati legate de frontul din Romania, mai ales frontul din zona Moldovei. Uneori, mai mergeau si la Iasi, unde era un centru regional de razboi in interiorul caruia Regele Ferdinand si Regina Maria se intalneau cu politicienii pentru a duce tratative de razboi. In acest timp, copiii reginei au fost lasati in grija altora, acolo unde s-a putut, dar si acolo unde mai era nevoie de ajutor: Lisabetha la Iasi, Mignon si Carol la Ghidigeni, iar Nicky se afla cu mama sa la Cosofanesti. Atmosfera din jurul Sybillei era cat se poate de prietenoasa si binefacatoare, din pricina linistitei si armonioasei ei uitari de sine, si a marii ei credinte in tot ce e bun, in puterea de a reincepe si in izbanda finala... Doamna Ghica a venit la Ghidigeni, invitata de doamna Sybille, sa participe la slujba de sfintire a clopotului donat bisericii noastre de familia Chrissoveloni. Familia de bancheri era apropiata de familia regala si de personalitati precum Marcel Proust si Chaplin.

acum 91 luni (11 Sep 2016)

Regina Maria a fost printesa a Marii Britanii si Irlandei, nepoata a Reginei Victoria a Marii Britanii si a venit in Romania in urma casatoriei cu Regele Ferdinand I, nepotul regelui Carol I. Avea doar 16 ani si plecarea de langa familie a intristat-o enorm. Nici nu banuia atunci ca va ajunge sa iubeasca tara noastra mai mult decat orice alt loc de pe pamant, fiind principalul promotor al Romaniei Mari si a culturii romanesti in tarile din vestul Europei.

Cum a influentat familia Chrissoveloni viata Reginei Maria

Multe personalitati ale vremii, precum Nadejde Stirbei, Maruca Cantacuzino (sotia lui George Enescu), si Martha Bibescu au jucat roluri importante in viata reginei, iar printre cei care au ocupat un loc special in sufletul ei se afla si sotii Chrissoveloni.

"Jean Chrissoveloni, fratele Helenei, un tanar foarte destept, era insurat cu o englezoaica, Sybille Youell, care ficea parte si ea din cercul nostru. miscarile ei pareau pline de voiciune falnica si toata fiinta ei era patrunsa de seva si de stralucita vitalitate. Sybille era una din acele fiinte care dupa cum spune vechiul cantec, trebuie sa se fi nascut intr-o dimineata plina de soare. Sybille era una dintre fiintele cele mai curate la gand si o iubeam din toata inima", scris Regina Maria in cartea "Povestea vietii mele".

Regina Maria FOTO Historia

Prietenia dintre aceasta si familia Chrissoveloni a fost una sincera si frumoasa si scoate in evidenta, asa cum spune si scriitoarea galateana Mihaela Gudana, locul pe care acestia l-au ocupat la inceputul secolului intre personalitatile tarii noastre.

Elena Chrissoveloni, sora lui Jean Chrissoveloni, a fost o alta apropiata a Reginei Maria si o descria cu cuvinte calde.

"La infatisare seamana cu o Tanagra, avea capul mic si-l purta mandra pe un gat foarte drept deasupra umerilor foarte drepti s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro