Fructele de mare congelate, un ocean de aditivi

La realizarea acestui studiu s-au avut in vedere urmatoarele obiective: Analiza informatiilor nutritionale Ingredientele regasite in compozitia semipreparatelor din peste si fructe de mare pane analizate sunt urmatoarele: fileuri de cod Alaska Pollack, peste oceanic, creveti Litopenaeus vannamei, fileuri somon, carne tocata si gatita de calamari, cod Polor Pacific, fileuri de colin de Alaska, inele de calamari, faina de grau/orez/ovaz, ulei de floarea-soarelui, ulei de rapita, apa, zahar, drojdie, pesmet, amestecuri de fainuri, seminte, fibra de mazare, pudra de mustar, proteina din mazare, proteina din soia, aroma de crab, albus de ou, amidon din cartofi, amidon din orez, amidon din porumb, amidon din tapioca, amidon de grau, praf de paprika, praf de curcuma, albus de oua praf, amestec de condiment, ceapa, usturoi, marar, boia de ardei, pudra de mustar, proteine din mazare, dextroza. De exemplu, surimi, care este un produs alimentar traditional japonez si la care pentru obtinerea unui kg de produs se folosesc 4 kg de carne de peste, in varianta industriala contine un sfert carne de peste si trei sferturi chimicale si materii prime de origine vegetala. In privinta datei durabilitatii minimale, adica a termenului de valabilitate, este de preferat sa se achizitioneze produsele cu termen de valabilitate cat mai aproape de momentul congelarii, deoarece valoarea nutritiva a acestora scade pe masura ce produsul se apropie de expirarea termenului de valabilitate.

acum 56 luni (19 Oct 2016)

"Pestele de mare contine mercur si metale grele!", iar "pestele de ferma este hranit cu chimicale!", raspund adversarii acvaculturii.

Consumatorul, derutat in acest razboi al mesajelor, se agata de unele explicatii parca mai linistitoare: speciile care se hranesc cu plancton (la noi sunt multe, dar cunoscute larg sunt: sangerul, rosioara etc.) si cele pasnice (care nu se hranesc cu alti pesti, ci cu "maruntisuri" din ape si de pe fundul apelor) nu ar avea mult mercur, deci ar fi mai curate. Apoi, pestele de captura este mai curat decat cel de crescatorie.

Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat 21 tipuri de semipreparate din peste si fructe de mare in vederea realizarii unui studiu privind calitatea acestora. Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC, coordonati de catre conf. La realizarea acestui studiu s-au avut in vedere urmatoarele obiective:

Analiza informatiilor nutritionale

Ingredientele regasite in compozitia semipreparatelor din peste si fructe de mare pane analizate sunt urmatoarele: fileuri de cod Alaska Pollack, peste oceanic, creveti Litopenaeus vannamei, fileuri somon, carne tocata si gatita de calamari, cod Polor Pacific, fileuri de colin de Alaska, inele de calamari, faina de grau/orez/ovaz, ulei de floarea-soarelui, ulei de rapita, apa, zahar, drojdie, pesmet, amestecuri de fainuri, seminte, fibra de mazare, pudra de mustar, proteina din mazare, proteina din soia, aroma de crab, albus de ou, amidon din cartofi, amidon din orez, amidon din porumb, amidon din tapioca, amidon de grau, praf de paprika, praf de curcuma, albus de oua praf, amestec de condiment, ceapa, usturoi, marar, boia de ardei, pudra de mustar, proteine din mazare, dextroza. La un sfert din produsele analizate nu se cunoaste specia de la care provine carnea de peste. Cantitatea de fructe de mare din semipreparatele de acest tip nu depaseste 40%. Cantitatea de peste din semipreparatele pe baza de peste pane variaza intre 22... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro