Frica nu pazeste Europa

Dupa atentatele de la Bruxelles, ca si dupa cele de la Madrid, Londra si Paris, Europa nu va intreprinde nimic. In lipsa unor investigatii serioase legate de aceste atentate, puse intr-un context mai larg politic si social, care sa nu se rezume doar la identificare celor care au pus bombele exista riscul ca, in viitorul apropiat, sa privim cu suspiciune pe oricine este de origine musulmana: vecinul, vanzatorul, soferul de taxi, colegul IT-ist, persoana care sta langa noi in metrou sau la coada in aeroport.

acum 82 luni (24 Mar 2016)

Dupa atentatele de la Bruxelles, ca si dupa cele de la Madrid, Londra si Paris, Europa nu va intreprinde nimic.

In acesta configuratie, spaima paralizeaza intreaga Europa care, prin lipsa de atitudine a conducatorilor ei, nu isi asuma decat mesaje si gesturi simbolice (Turnul Eiffel in culorile stegului belgian, spre exemplu) dar nu si masuri concrete. Imigrantii, de ieri si de azi, trebuie integrati in Europa prin asumarea regulilor democratiei si nu prin ascunderea valorilor fundamentale ale Occidentului cu scopul de a nu leza sensibilitatile imigrantilor. Abordarea liderilor europeni - aseamanatoare cu aceea a strutului care isi ascunde capul in pamant, sperand ca pericolul va trece de la sine - accentueaza spaima… ca Berlinul sau Roma vor fi urmatoarele tinte teroriste. Spaima ca o data cu incalzirea vremii, sute de mii de imigranti vor porni spre inima Europei. Teama ca partidele de extrema dreapta vor capata tot mai multa putere si, prin vot, legitimitate. Spaima ca Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana pentru a-si gestiona independent granitele si ca UE se va dovedi mult prea slaba pentru a impune o solutie comuna, acceptata de statele membre.

Si mai este o spaima alimentata de o istorie pe care Europa unita si-a asumat-o doar partial in Constitutia UE unde nu s-au mentionat, spre exemplu, originile crestine ale continentului. Istoria arata ca, in ultimii 1.500 de ani, "musulmanii si crestinii s-au confruntat pe un camp de batalie vast: Asia Mica si Spania, Balcanii si Europa Centrala, dar si in Marea Mediterana. Islamismul s-a format pe teritorii care au fost candva crestine precum Asia Mica, Siria si Palestina, Egiptul, Africa de Nord, teritorii a caror populatie s-a convertit fie in totalitate, fie in mare parte. Lumea crestina, cea anterioara secolului al VI-lea nu se putea constitui pe pamant musulman, iar recrestinarea nu a reusit decat pe trei teritorii: in Sicilia, Spania si in Crimeea", explica profesorul Jean-Paul Roux, s... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro