Frescele sovietice unice nesterse din Gara Hunedoara. Turistii vin curiosi sa admire mostra rara de realism-socialist

Frescele sovietice unice nesterse din Gara Hunedoara. Turistii vin curiosi sa admire mostra rara de realism-socialist

Privita de la intrarea pe peron, dinspre Simeria, gara Hunedoarei seamana cu o biserica ortodoxa veche, din Tinutul Padurenilor, insa cladirea ciudata, veche de sase secole, nu are nicio legatura cu Biserica. Gara aproape parasita din Hunedoara "Intreaga populatie de 55.000 de locuitori ai Hunedoarei a iesit in strada, infruntand cu stegulete rosii fluturate energic caldura tropicala, pentru a-i aduce onoruri liderului sovietic si oficialitatilor guvernului comunist.Inca inainte cu mult de sosirea lui Hrusciov cu trenul special, multimi mari de oameni au fost aduse la gara pentru a repeta lozincile de intampinare.

acum 89 luni (13 Sep 2016)

Privita de la intrarea pe peron, dinspre Simeria, gara Hunedoarei seamana cu o biserica ortodoxa veche, din Tinutul Padurenilor, insa cladirea ciudata, veche de sase secole, nu are nicio legatura cu Biserica. Cel de-al doilea tablou ofera detalii despre modul in care hunedorenii petreceau in acei ani la iarba verde, pe dealurile orasului, inconjurati de decorul din care fac parte primele cartiere de blocuri ale Hunedoarei si furnalele din anii 1950 ale orasului. In ambele fresce care ocupa zeci de metri patrati din peretii garii, oamenii pictati seamana, cel putin dupa imbracaminte, cu personajele ilustratiilor si filmelor vechi din Uniunea Sovietica. Primarul Dan Boboutanu sustine ca primaria nu poate lua masuri privind situatia garii sau a picturilor ei ciudate, iar angajatii statiei CFR spun, la randul lor, ca nu pot nici ei mai nimic in privinta lor, fiind mai degraba ingrijorati fata de soarta companiei.

Calatori mai putini, turisti mai multi

Doar cateva zeci de calatori mai ajung, zilnici, cu trenul in gara din Hunedoara, singura ruta feroviara pe care se afla statia CFR fiind Hunedoara - Simeria (18 kilometri).

"Am pus gara pe lista obiectivelor turistice ale Hunedoarei, in cadrul unui proiect prin care vrem sa includem Hunedoara pe ruta culturala ATRIUM, care promoveaza vizitele in orasele cu arhitectura totalitara din 11 tari europene. Desi nu este un monument istoric, gara, care impresioneaza prin arhitectura ei si prin cele doua fresce realist-socialiste, este un loc care merita vizitat", spune Dan Bera, initiator al proiectului privind includerea Hunedoarei pe ruta culturala a oraselor totalitare.

Nikita Hrusciov, primit la gara

Cel mai important moment din istoria garii s-a petrecut in iunie 1962, cand Hunedoara a fost vizitata de conducatorului Uniunii Sovietice, Nikita Hrusciov. Insotit de seful de stat Gheorghe Gheorghiu Dej, Hrusciov a coborat din trenul special cu care ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro