Franta traumatizata vireaza spre dreapta populista si filorusa

Ascensiunea dreptei populiste in Franta, alimentata de criza economica, criza refugiatilor si de imigratia din spatiul islamic, reprezinta un curent care ameninta sa includa intreaga Europa. Rezultatul, caracterizat de observatorii scenei politice franceze, drept "un soc, dar nu o surpriza", consemneaza iesirea FN din conditia de partid de fronda, antisistem, si intrarea lui in mainstream-ul vietii politice franceze, in masura in care va fi obligat sa isi asume un nivel de guvernare mult peste cel municipal cu care era obisnuit pana acum si cu gestionarea unor bugete de miliarde de euro.

acum 87 luni (8 Dec 2015)

Ascensiunea dreptei populiste in Franta, alimentata de criza economica, criza refugiatilor si de imigratia din spatiul islamic, reprezinta un curent care ameninta sa includa intreaga Europa.

Cu 28% din voturi si prima pozitie in sase dintre cele 13 noi super-regiuni ale Frantei, Frontul National, partid considerat de extrema-dreapta, a devenit primul partid al Frantei, conferindu-i astfel liderului sau, Marine Le Pen, o sansa foarte buna la alegerile prezidentiale ce vor avea loc peste aproximativ un an si jumatate. Diferentele sociale mari ar trebui, potrivit intelepciunii politice traditionale, sa se reflecte in optiuni politice diferite, dar duminica, in primul tur al alegerilor regionale din Franta, regiunea saraca din nord a fost castigata de liderul Frontului National, Marine Le Pen, cu 40% iar cea de-a doua, de un alt membru al dinastiei Le Pen, nepoata lui Marine, Marion Marechal-Le Pen, cu un scor chiar mai mare, de 42%. In total, Frontul National a iesit pe primul loc in sase dintre cele 13 noi regiuni ale Frantei, cu sanse mari sa pastreze cel putin patru, urmat de republicanii lui Nicolas Sarkozy (centru-dreapta, fost UMP), cu patru regiuni, si de socialisti cu trei. Rezultatul, caracterizat de observatorii scenei politice franceze, drept "un soc, dar nu o surpriza", consemneaza iesirea FN din conditia de partid de fronda, antisistem, si intrarea lui in mainstream-ul vietii politice franceze, in masura in care va fi obligat sa isi asume un nivel de guvernare mult peste cel municipal cu care era obisnuit pana acum si cu gestionarea unor bugete de miliarde de euro.

Alegerile au consemnat dezastrul anuntat al stangii (socialistii controlau 21 din cele 22 de regiuni ale fostei organizari administrative), precum si un rezultat dezamagitor pentru Republicanii care se pozitionau drept alternativa de dreapta care poate sa smulga Franta din stransoarea Frontului National. In conditiile in care, deja de duminica seara au aparut disensiuni serioas... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro