Francezii care se intorc din Siria sau Irak ar putea fi "consemnati la domiciliu"

Francezii care se intorc din Siria sau Irak ar putea fi

"Acestia va trebui sa solicite o autorizatie si administratia va fixa conditiile revenirii: data, punctul de intrare si mijlocul de transport folosit, pentru a minimiza riscurile si a garanta preluarea si supravegherea de catre serviciile de securitate inca de la intrarea pe teritoriul" tarii, a mai afirmat sursa.

acum 54 luni (17 Nov 2015)

Guvernul vrea ca acesti francezi, care ar putea fi implicati in "filiere jihadiste" in Siria si Irak, sa fie supusi in prealabil obligativitatii de a detine viza pentru a se intoarce in tara, a precizat sursa, subliniind ca "infiintarea acestui dispozitiv si acestor obligatii presupune partial o revizuire a Constitutiei".

Presedintele Francois Hollande a anuntat aceasta revizuire a Constitutiei - care necesita votul a trei cincimi dintre parlamentari sau aprobarea prin referendum - luni, in fata Congresului reunit la Versailles, in cadrul ripostei la atentatele de vineri seara de la Paris, soldate cu cel putin 129 de morti.

Unul dintre obiectivele sefului statului este, potrivit sursei guvernamentale, sa "creeze o obligatie de a dispune de viza de revenire pentru francezii implicati in activitati teroriste in strainatate".

Daca dreptul unui cetatean francez de a reveni in tara este "inalienabil", unii francezi "implicati in filierele jihadiste siriano-irakiene" fac ""n mod regulat traseul dus-intors" intre Franta si Siria, iar "acest drept inalienabil la revenirea oamenilor periculosi pune un risc de securitate important", explica sursa citata.

Inspirandu-se dupa exemplul Marii Britanii, Executivul vrea sa "introduca pentru acesti francezi sau rezidenti in Franta, identificati in prealabil ca reprezentand o amenintare terorista, o interdictie de revenire in lipsa unui permis de intrare" sau a unei "vize de revenire".

"Acestia va trebui sa solicite o autorizatie si administratia va fixa conditiile revenirii: data, punctul de intrare si mijlocul de transport folosit, pentru a minimiza riscurile si a garanta preluarea si supravegherea de catre serviciile de securitate inca de la intrarea pe teritoriul" tarii, a mai afirmat sursa. Acest lucru va facilita de asemenea urmarirea penala a celor impotriva carora nu exista suficiente elemente pentru a-i acu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro