Fragmente din scrisorile de dragoste ale marilor filosofi: "Dragostea e cand pui intrebari pana cand celalalt oboseste sa raspunda. Sa continuu?"

Fragmente din scrisorile de dragoste ale marilor filosofi:

Sunt un ignorant in multe privinte, dar inteleg cate ceva despre arta iubirii: dragostea e atunci cand pui o multime de intrebari pana cand celalalt devine prea obosit ca sa mai raspunda. In schimb, suntem siliti sa ducem o viata tragica, in care eu incerc sa gasesc un sens al acestei lumi in care sunt obligat sa-ti scriu sase scrisori la rand, fara sa primesc niciun raspuns. Avand in vedere ca amandoi suntem proletari, ma gandeam ca am putea sa ne unim mai tarziu in jurul unei halbe de Krombacher, ce zici?

acum 83 luni (7 Jan 2017)

Socrates: Singurul lucru pe care il stiu e ca, de fapt, nu stiu nimic. Ne-am adunat la agora de cateva ori si am impartasit aceleasi consideratii pentru divinitate, dar stiu atat de putine lucruri despre tine! Ai alege sa urmaresti in viata virtutea in pofida bogatiilor? Sunt un ignorant in multe privinte, dar inteleg cate ceva despre arta iubirii: dragostea e atunci cand pui o multime de intrebari pana cand celalalt devine prea obosit ca sa mai raspunda.

Descartes: Mi se pare esential sa elimin orice farama de indoiala si sa fiu sigur. Asa ca trebuie sa intreb: cand te priveam in timp ce tu ii pregateai roba Reginei Christina a Suediei si te-ai uitat la mine a fost o privire de tipul "S-ar putea-sa-fiu-interesata" sau aveai ceva in ochi? Voi intelege daca preferi sa nu-mi raspunzi.

Mary Wollstonecraft: Trebuie sa recunosc - sprijinul tau pentru drepturile femeilor este destul de excitant. E privirea aceea in ochii tai atunci cand sustii ca femeile ar trebui sa fie educate. E felul in care bratele tale se incordeaza atunci cand le spui celorlalti ca nu ar trebui sa fim tratate ca pe niste obiecte. Vrei sa ne intalnim in zori pentru protest, in fata Adunarii Nationale?

David Hume: Cand vei fi terminat de citit aceasta scrisoare, iti vei da seama ca nu exista nicio conceptie a eului. Exista, totusi, un pachet de senzatii pe care le experimentam: ziua aceea in care ne-am intalnit in fata casei familiei mele din Berwickshire; modul atat de profund in care ai plans atunci cand ai aflat ca sunt ateu; Ai putea spune ca eu pun "hume" in humour, insa asta nu e o deloc gluma.

Aristotel: Permite-mi sa deduc motivul pentru care noi ar trebui sa fim impreuna. Daca Aristotel e barbat si tuturor barbatilor le place actul sexual, atunci cu siguranta ca si lui Aristotel ii place sexul. Stiu la ce te gandesti acum - ti-e teama ca ma folosesc de tine ca de un bun material.

Friedrich Nietzsche (foto):

Draga L... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro