FRAGMENT "Pistolarul" de Stephen King, primul din seria "Turnul intunecat", relansat in librariile romanesti

FRAGMENT

"Turnul intunecat" este un dark fantasy cu elemente de horror, science fiction, aventuri si fundal de western. Considerata magnus opus lui Stephen King, seria a fost scrisa pe o perioada foarte lunga de timp, din 1970 si pana in 2004, autorul pornind de la ideea de a scrie un fantasy inspirat de John Ronald Reuel Tolkien si de westernurile lui Sergio Leone. "Pistolarul" este caracterizat, pe de o parte, de un realism crud, iar pe de alta parte, de un onirism de basm. In 1970 aveam douazeci si doi de ani, primele fire carunte imi aparusera in barba (cred ca de vina pentru asta erau si cele doua pachete si jumatate de Pall Mall pe care le fumam zilnic), dar si la douazeci si doi de ani iti permiti sa astepti. Bunicuta imi spunea ca probabil nu mai are de trait decat un an ("14 Luni cel Mult, ma roade Cancerul") si, chiar daca nu se asteapta de la mine sa termin povestea lui Roland la timp doar pentru ea, vrea sa stie daca nu pot (va rog frumos) sa-i spun pur si simplu cum se va sfarsi. Romanele lui King sunt construite de obicei in jurul unui protagonist neremarcabil, de exemplu o familie de clasa mijlocie, un copil, sau de multe ori un scriitor, care sunt implicati in evenimente supranaturale si circumstante extraordinare, extinse pe parcursul povestirii.

acum 68 luni (23 Jul 2017)

"Turnul intunecat" este un dark fantasy cu elemente de horror, science fiction, aventuri si fundal de western. Considerata magnus opus lui Stephen King, seria a fost scrisa pe o perioada foarte lunga de timp, din 1970 si pana in 2004, autorul pornind de la ideea de a scrie un fantasy inspirat de John Ronald Reuel Tolkien si de westernurile lui Sergio Leone.

"Pistolarul" este caracterizat, pe de o parte, de un realism crud, iar pe de alta parte, de un onirism de basm.

FRAGMENT (din Introducere)

"Cred ca romancierii sunt de doua feluri, iar aici ma refer si la genul de romancier cu cas la gura care eram eu in 1970. Cei al caror destin (sau ka, daca vreti) este acela de a scrie romane populare sunt inclinati sa-si puna o intrebare foarte diferita: Ce ar putea insemna pentru altii scrierea genului astuia de poveste? In orice caz, cred ca si la varsta de nouasprezece ani am inteles ca povestea lui Frodo si a incercarilor sale de a scapa de Inelul Suprem apartine celui de-al doilea grup. Imi placea ideea aventurii cu aer cavaleresc - o adoram, de fapt -, dar nu ma interesau deloc nici taranusii voinici ai lui Tolkien (asta nu in seamna ca nu-mi placeau, pentru ca nu ar fi adevarat), nici sumbrul decor scandinav ales de el. In 1970 aveam douazeci si doi de ani, primele fire carunte imi aparusera in barba (cred ca de vina pentru asta erau si cele doua pachete si jumatate de Pall Mall pe care le fumam zilnic), dar si la douazeci si doi de ani iti permiti sa astepti. La douazeci si doi de ani timpul este inca de partea ta, chiar daca si atunci politaiul ala rau bantuie prin cartier punand intrebari. Se numea Bunul, raul si uratul si inainte ca acesta sa ajunga macar la jumatate, stiam deja ca vreau sa scriu ceva ce continea senti men tul de aventura si magie din seria lui Tolkien, dar pe fundalul western aproape absurd de maret al lui Leone. Pe un ecran de cinematograf, proiectat prin lenti lele Pa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro