FRAGMENT "De ce este Romania astfel?", volum coordonat de Vintila Mihailescu, replica la eseul lui Boia

FRAGMENT

Rezultatul este ca, motivati de o reticenta principiala si strategica fata de fenomenul public al exceptionalismului romanesc, antropologi, sociologi, politologi, istorici, universitari si cercetatori incearca sa raspunda la intrebarea "De ce este Romania astfel?". Dar, dincolo de statutul fragil al istoriei ca stiinta cauzala, structura de eseu aleasa explicit de autor naste niste rezerve suplimentare de "fezabilitate". Mergand doar o pagina dincolo de titlu, gasim apoi urmatoarea punere in perspectiva a problemei: "Ceva nu merge in Romania, si nu doar sus, in clasa politica, si nu doar de ieri, de alaltaieri. Dar un specialist in ale imagi-narului de talia domniei sale nu are cum sa nu stie carui imaginar colectiv se adreseaza prin acest soi de Raport al Istoricului despre Starea Natiunii si ce soi de reactii pot fi asteptate in consecinta.

acum 86 luni (1 Jun 2017)

"De ce este Romania altfel?"

Pornind de la acest eseu, s-a nascut ideea volumului coordonat de Vintila Mihailescu, mai intai ca replica reflexiva la cartea lui Lucian Boia, dar care sa mearga mai departe de polemicile mai mult sau mai putin efemere. Rezultatul este ca, motivati de o reticenta principiala si strategica fata de fenomenul public al exceptionalismului romanesc, antropologi, sociologi, politologi, istorici, universitari si cercetatori incearca sa raspunda la intrebarea "De ce este Romania astfel?".

FRAGMENT

"Istoria este cum este, iar un istoric are obligatia, nu doar dreptul de a incerca s-o analizeze ca atare.

Dar tocmai de aceea cartea istoricului Lucian Boia pune o mare problema: pentru prima data in cariera sa, cel mai reputat "demo-lator de mituri" legitimeaza si intareste poate cel mai periculos mit national: altfelitatea romanului.

Sa luam deci cat se poate de in serios titlul: De ce este Romania altfel? De unde stim? Parerea aproape consensuala a publicului (atat de uzualul "la noi ca la nimeni") este luata practic ca atare si devine premisa a specialistului, legitimand-o ab initio. iar acestea sunt cautate, electiv, in reperto-riul de evenimente al istoricului. In acelasi timp, a fi este un verb "tare": daca Romania este, si nu a devenit inseamna ca este astfel dintotdeauna, de cand este, adica ab originem? Dar o istorie atat de selectiva si operand cu durate atat de diferite, incat devine...

De ce este asa cum este? Dar, dincolo de statutul fragil al istoriei ca stiinta cauzala, structura de eseu aleasa explicit de autor naste niste rezerve suplimentare de "fezabilitate". Problema este apoi una metodologica fundamentala: unde cautam aceste cauze si incepand de cand? Analogia cu medicina poate fi utila in acest caz: orice diagnostic presupune o anamneza si o corelare a tuturor simptomelor semnificative. D... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro