Fotografii rare cu spectaculoasa fatada vieneza a Operei din Timisoara din perioada interbelica

Fotografii rare cu spectaculoasa fatada vieneza a Operei din Timisoara din perioada interbelica

Emil Banciu, timisoreanul care a pus umarul la realizarea site-ului Banaterra (alaturi de Dusan Baiski) - o veritabila enciclopedie online al Banatului, s-a specializat in albume fotografice.

acum 41 luni (2 Oct 2017)

Emil Banciu, timisoreanul care a pus umarul la realizarea site-ului Banaterra (alaturi de Dusan Baiski) - o veritabila enciclopedie online al Banatului, s-a specializat in albume fotografice. Ele sunt realizate de editura sa din Germania, eMedia, in special pentru svabii banateni care au emigrat din Romania. "Timisoara veche", "Timisoara socialista" sau "Timisoara interbelica" sunt ultimele albume care au fost prezentate de Emil Banciu si la Timisoara.

Imaginile din albume au fost prelucrate dupa cartile postale din colectia istoricului Thomas Remus Mochnacs. Sunt imagini in care se poate observa bine frumoasa fatada cu aspect vienez, proiectata de arhitectii Hermann Helmer si Ferdinand Fellner (constructori a numeroase sali de teatru din Europa - Budapesta, Viena, Szeged sau Odessa).

Al dolea aspect din perioada interbelica este cel denumit "Arc de triumf".

In 1933, aparent fara un motiv intemeiat, architectul bucurestean Diuliu Marcu, un admirator al lui Marcelo Piacentini - arhitectul preferat al dictatorului fascist Benito Mussolini, realizeaza un proiect simplu, care nu va mai avea nimic de-a face cu arhitectura pietei centrale a Timisoarei. Imaginile inedite prelucrate dupa cartile postale din perioada 1960-1980

FOTO Cum arata Timisoara in perioada socialista. Atmosfera anilor '60 - '80 in orasul de pe Bega in fotografii rare

FOTO Primarul Timisoarei nu doreste aspect vienez pentru cladirea Operei. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro