Fotografia unica de la inmormantarea lui Avram Iancu. Mii de romani in doliu la mormantul "Craisorului muntilor"

Fotografia unica de la inmormantarea lui Avram Iancu. Mii de romani in doliu la mormantul

Avram Iancu, conducatorul romanilor din Transilvania in timpul Revolutiei din anii 1848 - 1849, a murit in dimineata zilei de 10 septembrie 1872, nu departe de Tebea, locul unde a fost inmormantat. Si langa dansul vechiul stejar cu trunchiul mandru mai rasfira crengile puternice, ce cad pe rand si se innoiesc intr-una, vuind in vantul serilor cantece de taina, intre crucea mortului din groapa si crucea suferintei invietoare de pe lacasul romanesc al credintei", scria Nicolae Iorga, in volumul Neamul Romanesc si Tara Ungureasca (1906).

acum 75 luni (7 Mar 2018)

Avram Iancu, conducatorul romanilor din Transilvania in timpul Revolutiei din anii 1848 - 1849, a murit in dimineata zilei de 10 septembrie 1872, nu departe de Tebea, locul unde a fost inmormantat. Iancu avea doar 48 de ani, iar istoricii sustin ca in ultimii ani din viata era bolnav si prefera sa rataceasca prin satele muntenilor din Apuseni, nedespartit de fluierul cu care doinea. A fost internat in spitalul din Baia de Cris, judetul Hunedoara, din cauza unei hemoragii si a tusei chinuitoare. De aici il adusera, ca pe atatia altii din Baia de Cris, care n-au o biserica si un cimitir acolo, la Tebea. Mormantul in care se odihneste invingatorul invins si nebunul care nu mai avuse de ce sa ramaie cuminte e acesta, sarac si umil cum e soarta poporului care-l pastreaza ca urna a sfintelor moaste. Si langa dansul vechiul stejar cu trunchiul mandru mai rasfira crengile puternice, ce cad pe rand si se innoiesc intr-una, vuind in vantul serilor cantece de taina, intre crucea mortului din groapa si crucea suferintei invietoare de pe lacasul romanesc al credintei", scria Nicolae Iorga, in volumul Neamul Romanesc si Tara Ungureasca (1906). "In 1/13 septembrie a fost inmormantat la Tebea Avram Iancu, in preajma Gorunului lui Horia si a vechii bisericute de lemn. Sobor de preoti si popor indurerat se aduna in jurul sicriului simplu, de brad vopsit, in care zacea chinuitul trup al eroului.

Istoricul Gheorghe Baritiu, intemeietor al presei romanesti din Ardeal, a oferit marturii rare despre Avram Iancu, in doua numere consecutive ale ziarului Transilvania (1 noiembrie 1872 si 15 noiembrie 1872), la cateva saptamani dupa moartea sa. Baritiu deplangea moartea fostului sau prieten, primita cu durere de romani, dar insotita de "blesteme barbare" de unele publicatii neromanesti.

"Aceasta manifestare de doliu general la romani pentru moartea lui Avram Iancu este un adevarat fenomen, aparitiune pe care orice popor ajuns la constiinta de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro