FOTO Vrei sa platesti mai putin la intretinere? Casa economica, secretul descoperit de un om de afaceri roman

FOTO Vrei sa platesti mai putin la intretinere? Casa economica, secretul descoperit de un om de afaceri roman

Intrucat ideea de constructie eco, bio, verde, sustenabila s-a diluat ca expresie in domeniu, am ajuns la ideea de a cauta un standard necontestat de nimeni", explica omul de afaceri. Institutul din Darmstadt a stabilit modalitatile de a obtine o casa pasiva: eliminarea puntilor termice (locuri unde izolatia casei este intrerupta), ferestre de calitate superioara, sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, termoizolatie de calitate si constructie etansa. Cat costa "A face o comparatie intre o casa pasiva si o casa normala este ca si cum ai compara beneficiile pe care le aduce un calculator fata de o masina de scris mecanica. Povestea clujenilor care si-au facut casa cu 15.000 de euro, din paie si lut Doi tineri din Turda, o scenografa si un alpinist utilitar, au construit, cu aproape 15.000 de euro, o casa din baloti de paie, lut si apa. Un profesor din Iasi a inventat o locuinta foarte ieftina care se poate strange intr-un pachet O echipa de cercetare de la Facultatea de Constructii si Instalatii din cadrul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" Iasi (UTI) a obtinut medalia de aur in cadrul Salonului de Inventica Macau, China, editia 2013, pentru proiectului unei "Cladiri compacte expandabile usor de transportat".

acum 101 luni (24 Oct 2014)

Cum ar fi sa nu ne mai facem griji in legatura cu cresterea pretului gazelor naturale si sa nu ne mai temem ca ne vom permite cu greu incalzirea casei la iarna?

Solutia a gasit-o si a adoptat-o un om de afaceri clujean, Bela Barabas (46 de ani), care isi construieste o locuinta conform celor mai stricte criterii de eficienta energetica, cele ale Institutului Casei Pasive (Passivhaus Institut) din Darmstadt, Germania.

Lui Bela Barabas, care lucreaza in marketing si comunicare, i-a venit ideea de a face o casa avantajoasa din punct de vedere energetic in urma cu patru ani. De altfel, proprietarul spera ca in decembrie sa se mute in casa noua.

Imobilul are si o denumire, data de Bela Barabas: "Evo House". El s-a implicat 100% in construirea casei, incepand de la documentare si alegerea celui care a devenit coordonatorul santierului, Marius Soflete (27 de ani).

Tanarul Marius Soflete este absolvent al Politehnicii din Bucuresti si a facut parte din prima echipa romaneasca participanta la Solar Decathlon Europe (2012), o competitie universitara cu scopul de a construi case autonome energetic.

"M-am prajit cu cheltuielile"

Unul dintre cele mai importante argumente care l-au facut pe Bela Barabas sa se gandeasca la un astfel de proiect este de ordin practic. Lucrand la acest proiect am vazut ce important este sa gandesti sustenabil, economic, sa regandesti planul analizand daca ai nevoie, intr-adevar, de atatia metri patrati. Intrucat ideea de constructie eco, bio, verde, sustenabila s-a diluat ca expresie in domeniu, am ajuns la ideea de a cauta un standard necontestat de nimeni", explica omul de afaceri. Cel din Cluj-Napoca, situat intr-una dintre cele mai dinamice zone din oras din punctul de vedere al constructiilor, strada Eugen Ionescu. Casa din Cluj este precertificata, adica fiecare etapa a fost verificata si aprobata de catre Institut.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro