FOTO Vom avea plaje mai intinse cu 100 de metri. Lucrarile vor fi gata la toamna

FOTO Vom avea plaje mai intinse cu 100 de metri. Lucrarile vor fi gata la toamna

Proiectul cu finantare europeana de largire a sectoarelor de plaja Eforie Sud, Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru si Tomis Sud face parte dintr-un master plan din 2011. Cum a aparut eroziunea plajelor Eroziunea a aparut atunci cand bilantul de materie care a fost transportat de Dunare spre Marea Neagra s-a modificat si au aparut cele doua baraje de la Portile de Fier I si Portile de Fier II, dar si cel ce pe Nipru.

acum 89 luni (22 Mar 2015)

Proiectul cu finantare europeana de largire a sectoarelor de plaja Eforie Sud, Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru si Tomis Sud face parte dintr-un master plan din 2011. Concluzia trasa a fost aceea ca lucrarile de pe plaja Mamaia sunt putin intarziate si a cerut antreprenorului sa se incadreze in grafic, pentru ca jumatatea lunii aprilie sa nu mai fie pe plaja organizare de santier. In luna octombrie plajele vor fi innisipate si vor fi largite cu pana la 100 de metri pe anumite sectoare.

In prezent, lucrarile sunt gata in proportie de 70 - 80%, precizeaza Marius Stamat, manager-contractor la compania Van Oord. Sectoarele de plaja sunt pline de pietre si de utlilaje.

La sectorul Mamaia Nord se vor construi trei diguri de suprafata si unul submers, La Mamaia Centru doua diguri emerse si unul submers, la Tomis Sud - trei diguri emerse. Pentru realizarea digurilor submerse, olandezii au adus in marea Neagra o nava de excavat nisip, echipata cu tot ceea ce este necesar, inclusiv cu GPS.

Digurile de suprafata sau de adancime au rolul de a proteja plajele de fenomenul de eroziune.

Beneficiarul lucrarilor este Administratia Bazinala de Apa Dobrogea - Litoral.

Cum a aparut eroziunea plajelor

Eroziunea a aparut atunci cand bilantul de materie care a fost transportat de Dunare spre Marea Neagra s-a modificat si au aparut cele doua baraje de la Portile de Fier I si Portile de Fier II, dar si cel ce pe Nipru. Dupa aproximativ 100 de ani de echilibru, spune Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare si Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" din Constanta, fenomenul eroziunii a inceput sa se faca simtit din ce in ce mai acut.

Furtunile deosebit de puternice, lipsa unor diguri de aparare a uscatului au facut ca in ultimii 45 de ani sa pierdem peste 2.200 de hectare de plaja. Din pacate, s-au semnat depuneri doar de 70 - 80 de hectare.

Una din zonele c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro