FOTO VIDEO Satul blestemat din sudul Moldovei: in ultimii patru ani a fost lovit de trei inundatii, de sute de cutremure si de alunecari de teren
La 27 de kilometri nord-vest de orasul Galati, pe o sosea secundara numita sugestiv "calea hotilor" (care face legatura din drumul national DN 25 si cel mai important drum judetean din partea de sud a Moldovei: DJ 252), se afla satul Izvoarele. Imagine de la inundatiile din 2013 de la Izvoarele FOTO C Crangan Au fost inundate sute de case (printre care si o treime dintre gospodariile de la Izvoarele, cele aflat la vest de "calea hotilor"), au fost colmatate fintanile, au fost distruse culturile de pe circa 20.000 de hectare (dintre care circa 1.000 de hectare la Izvoarele), viata oamenilor este data peste cap. In prima faza (martie 2014), cei de la INFP au concluzionat ca "seismele sunt de natura tectonica si nu au legatura cu exploatarile petroliere din zona", insa, la trei ani distanta, in martie 2017, specialistii de la Institutul Geologic al Romaniei dau publicitatii un raport care contrazice flagrant primele concluzii. Cam asa si la Izvoarele care, in 1 martie 2017, a fost lovit de o noua urgie: un deal din latura de est a asezarii a luat-o la vale, intr- alunecare de teren de proportii. Nasterea unei noi povesti de groaza Acum, la patru ani de la inceperea cosmarului de la Izvoarele, satenii oscileaza intre a da vina pe exploatatiile petroliere si a cadea intr-un soi de misticism pseudo-crestin.
La 27 de kilometri nord-vest de orasul Galati, pe o sosea secundara numita sugestiv "calea hotilor" (care face legatura din drumul national DN 25 si cel mai important drum judetean din partea de sud a Moldovei: DJ 252), se afla satul Izvoarele.
Este o asezare relativ tanara, caci s-a extins din localitatea-mama, Slobozia Conachi, acum in jurul a 100 de ani, iar aspectul este este in mare parte liniar (circa 80% din sat), cu doua siruri de case, de-o parte si de alta a soselei.
Pana acum vreo cinci-sase ani, mai nimeni din afara judetului Galati nu auzise de mica asezare rurala, cu vreo 350 de case si aproape 1.000 de locuitori, insa cateva evenimente dramatice, cu aura de mister, aveau sa o aduca sub reflectoare. Prima urgie: inundatiile din 2013
La inceputul lui septembrie 2013, satenii din Izvoarele aveau sa aiba parte de primul eveniment din seria numeroaselor necazuri care avea sa le pice pe cap in urmatorii ani. O rupere de nori cu ploi record, de peste 150 de litri pe metrul patrat in doar cateva ore, produsa in zona centrala a judetului Galati, a provocat o viitura de proportii pe paraul Suhu.
In doar cateva ore, au fost inundate grav localitatile Pechea, Cuza Voda, Slobozia Conachi si Izvoarele (aflata cel mai aval de cursul paraului, care se revarsa periodic intr-un polder natural, langa Piscu, din care, printr-un canal, se scurge apoi catre Siret), provocand pagube materiale majore.
Imagine de la inundatiile din 2013 de la Izvoarele FOTO C Crangan
Au fost inundate sute de case (printre care si o treime dintre gospodariile de la Izvoarele, cele aflat la vest de "calea hotilor"), au fost colmatate fintanile, au fost distruse culturile de pe circa 20.000 de hectare (dintre care circa 1.000 de hectare la Izvoarele), viata oamenilor este data peste cap. 220 de cutremure in 14 zile
La scurt timp dupa ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro