FOTO+VIDEO. REVOLTE in 10 inchisori romanesti. Sute de detinuti refuza hrana. Declaratia ministrului Justitiei

Procedura de refuz de hrană este mai complexă, de aceea ne ferim să spunem că sunt sau au fost in refuz de hrană, dar putem să folosim sintagma că au refuzat să mănance masa de dimineaţă", a precizat Ilea. 13.14: Deținuții de la opt din cele 45 de penitenciare din țară protestează, de două zile, față de condițiile din detenție, potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), citată de Agerpres. Totodată, au mai refuzat hrana cinci deținuți de la Penitenciarul Oradea, 81 de la Penitenciarul Miercurea Ciuc, un deținut de la Penitenciarul Giurgiu, 43 de la Penitenciarul Vaslui, nouă de la Penitenciarul Brăila. "Protestul decurge paşnic, nu au avut loc confruntări paznicii şi nici nu au existat tentative de provocare din partea acestora, cu excepţia unui episod puţin mai tensionat ce a avut loc marţi, cand aproximativ 20-30 de civili ce s-au declarat rude ale deţinuţilor au organiza un protest spontan in faţa accesului sectorului de detenţie de la Poarta Albă al penitenciarului. "Refuzul de hrană al deţinuţilor este motivat de aceştia ca o formă de protest faţă de tergiversarea adoptării unei legi a graţierii colective, dar şi faţă de condiţiile de detenţie şi mai ales de cazare in celule", a precizat Gabriel Botezan. Astfel, In jur de 200 de deținuți și rude ale acestora au protestat marți seară față de condițiile de detenție, fiind nevoie de intervenția mascaților, potrivit televiziunilor de știri, infornează HotNews.ro.

acum 49 luni (14 Jul 2016)

UPDATE 17,15: Ministrul Raluca Prună a declarat la București că, in calitatea pe care o are, de ministru al Justiției, nu va accepta "nicio măsură sub presiune".

Cele cinci persoane private de libertate care au hotărat să nu mănance de dimineaţă, in semn de solidaritate cu colegii din alte penitenciare din ţară, au luat masa de pranz. Procedura de refuz de hrană este mai complexă, de aceea ne ferim să spunem că sunt sau au fost in refuz de hrană, dar putem să folosim sintagma că au refuzat să mănance masa de dimineaţă", a precizat Ilea. După aceasta, deţinuţii vorbesc cu directorul şi cu medicul penitenciarului, iar dacă aceştia nu reuşesc să-i convingă, este sesizat judecătorul de supraveghere, care ii audiază şi abia apoi se poate spune că se află in refuz de hrană.

UPDATE 14.47: Cateva zeci de deținuți de la Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă (PRMS) din Tulcea au protestat, miercuri după-amiază, in semn de solidaritate cu colegii din alte instituţii din ţară, informează Agerpres.

Purtătorul de cuvant al PRMS, Ion Rotaru, a declarat că in timpul protestului, care a durat aproape o oră şi jumătate, persoanele private de libertate au solicitat condiţii mai bune de cazare şi graţiere, in timpul acţiunii neinregistrandu-se manifestări violente.

"PRMS este considerat unul din penitenciarele noi din ţară, fapt confirmat şi de numărul solicitărilor primite pentru transfer in instituţia noastră, iar protestul persoanelor private de libertate a fost doar in semn de solidaritate", a precizat Rotaru.

Reprezentantul PRMS a menţionat că, spre deosebire de ce se intamplă in alte instituţii din ţară, nicio persoană privată de libertate din judeţ nu a refuzat pranzul. Recent, potrivit sursei, angajaţii instituţiei tulcene au finalizat lucrări de imbunătăţire a condiţiilor de cazare in penitenciar. In momentul de faţă, in PRMS Tulcea, ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro