FOTO+VIDEO. REPORTAJ IN SUBTERAN. Metroul Drumul Taberei e aproape gata, dar mai dureaza doi ani
Prima linie de metrou construita de la zero in Bucuresti dupa 1989 - Magistrala 5, tronsonul Eroilor - Drumul Taberei, este finalizata in procent de 70 la suta, in ce priveste structura de rezistenta. Deciziile privind amplasarea si numarul statiilor au fost luate de Metrorex si de Metroul SA (firma de prospectiuni, consilier al consortiului Astaldi-FCC), pe baza studiilor privind numarul de calatori care vor folosi metroul in Drumul Taberei. Tronsonul din Drumul Taberei, prima linie de asemenea anvergura construita de la zero dupa 1989, costa 215 milioane de dolari si este finantata din fonduri structurale nerambursabile, prin Programul Operational Sectorial Transport 2007-2013.
Prima linie de metrou construita de la zero in Bucuresti dupa 1989 - Magistrala 5, tronsonul Eroilor - Drumul Taberei, este finalizata in procent de 70 la suta, in ce priveste structura de rezistenta. Santierul liniei de metrou care-l traverseaza, precum si lucrarile la Parcul Moghioros, i-au patat faima de cartier verde si linistit.
La asta ar trebui sa se concentreze bucurestenii, si nu la disconfortul creat de santier, spune inginer constructor Mihai Divlan, responsabil tehnic cu executia lucrarilor al consortiului Astaldi-FCC. Unde nu aveam pe plan nimic, in teren gaseam cabluri de telefonie speciala, de fibra optica, conducte de apa. Si iar trebuia sa cerem avize, sa deviem si tot asa," spune Divlan in timp ce coboara in subteran, acolo unde va fi peronul statiei de metrou Constantin Brancusi, la 16 metri sub pamant. Aici, muncitorii romani, italieni, spanioli, francezi, demonteaza instalatiile tehnice aferente TBM-urilor (Tunelling Boring Machine), botezate de Metrorex si de Patriarhia Romana "Sfanta Filofteia" si "Sfanta Varvara" (protectoarea minerilor).
Linia din Drumul Taberei se va intinde pe 6 kilometri si va avea zece statii: Eroilor 2, Academia Militara, Orizont, Favorit, Drumul Taberei 34, Parcul Drumul Taberei, Romancierilor, Constantin Brancusi, Raul Doamnei. Distanta medie dintre statii este de 500 de metri, cu mult mai mica decat distanta medie de 1,5 km dintre statiile vechi ale Metrorex.
Deciziile privind amplasarea si numarul statiilor au fost luate de Metrorex si de Metroul SA (firma de prospectiuni, consilier al consortiului Astaldi-FCC), pe baza studiilor privind numarul de calatori care vor folosi metroul in Drumul Taberei.
"Ganditi-va cat de aglomerate sunt, la ora de varf, unele statii vechi, precum Tineretului.
Tronsonul din Drumul Taberei, prima linie de asemenea anvergura construita de la zero dupa 1989, costa 215 milioane de dolari si este finantata din fonduri structurale nerambursabile, p... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro