FOTO VIDEO Monument dedicat eroilor cazuti acum 100 de ani in Primul Razboi Mondial si ceremonie religioasa de proportii la Manastirea Casin

FOTO VIDEO Monument dedicat eroilor cazuti acum 100 de ani in Primul Razboi Mondial si ceremonie religioasa de proportii la Manastirea Casin

Comuna bacauana Manastirea Casin, aflata la granita judetului, pe linia frontului din Primul Razboi Mondial, unde si-au pierdut viata peste 80 de mii de persoane, in anii 1916-1917, a avut parte duminica de un eveniment aparte, cu puternica incarcatura nationala, istorica si religioasa. A urmat liturghia, oficiata de IPS Ioachim in Biserica "Buna Vestire", in prezenta mai multor primari din judet (Onesti, Targu Ocna, Casin, Manastirea Casin s.a.) a militarilor, care au asteptat si ultimul moment, dedicat eroilor din Primul Razboi Mondial, de la jertfa carora s-au implinit 100 de ani.

acum 81 luni (13 Mar 2017)

Comuna bacauana Manastirea Casin, aflata la granita judetului, pe linia frontului din Primul Razboi Mondial, unde si-au pierdut viata peste 80 de mii de persoane, in anii 1916-1917, a avut parte duminica de un eveniment aparte, cu puternica incarcatura nationala, istorica si religioasa.

Manifestarile au inceput la ora 9 dimineata, odata cu venirea Inaltpreasfintitului Ioachim Bacauanul si a unui sobor de peste 20 de preoti, in componenta caruia s-a aflat si preotul Ioan Bargaoanu, protopop al Onestiului. A fost sfintita troita "Maica Domnului, Aparatoarea Noastra" in prezenta enoriasilor matinali, veniti in numar mare la slujba de duminica de la Biserica "Sf Simion Noul Teolog", singura din tara cu acest hram.

A urmat liturghia, oficiata de IPS Ioachim in Biserica "Buna Vestire", in prezenta mai multor primari din judet (Onesti, Targu Ocna, Casin, Manastirea Casin s.a.) a militarilor, care au asteptat si ultimul moment, dedicat eroilor din Primul Razboi Mondial, de la jertfa carora s-au implinit 100 de ani.

Troita "Maica Domnului, Aparatoarea Noastra" FOTO Ianis Fundulea

In fata Bisericii a fost ridicata o cruce monument, stilizata, cu efortul Cultului Eroilor, a Primariei Manastirea Casin pentru neuitarea eroilor neamului cazuti pe dealurile din apropiere, locul in care in urma cu 100 de ani militarii romani au reusit sa respinga atacurile germanilor si ale austroungarilor, in ciuda inferioritatii numerice si a dotarilor.

Monumentul a fost dezvelit de arhiepiscopul Ioachim, care a compus si o poezie dedicata martirilor neamului (Oda eroilor de pe Valea Casinului). Importanta luptelor din 1916-1917 de pe teritoriul judetului, in special cele duse pe cresta dealurilor de la Manastirea Casin, a fost evocata de generalul dr.

Manifestarea de la Manastirea Casin a avut un puternic mesaj patriotic si national (costume populare, drapelul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro