FOTO VIDEO Iernile istorice traite in Bucuresti. Cum a ramas Capitala incrustata in gheata in anul 1954

FOTO VIDEO Iernile istorice traite in Bucuresti. Cum a ramas Capitala incrustata in gheata in anul 1954

In iarna acestui an, chiar in noaptea de Revelion a inceput sa ninga puternic si pana dimineata strazile orasului au fost acoperite de un strat gros de zapada. Tramvaiele treceau printr-un tunel de zapada FOTO RATB Totul era acoperit de zapada si orasul parea pustiu, lipsit de oameni, invelit de natura cu o patura groasa, pufoasa, alba.

acum 99 luni (30 Dec 2014)

Anul 1966 ramane in istoria Bucurestiul ca fiind unul cu totul si cu totul special. In iarna acestui an, chiar in noaptea de Revelion a inceput sa ninga puternic si pana dimineata strazile orasului au fost acoperite de un strat gros de zapada.

Masinile bucurestenilor au ramas ingropate sub un strat consistent de zapada, iar plugurile care incercau sa curate strazile ramaneau impotmolite. Atunci, un numar impresionant de bucuresteni s-au mobilizat si au iesit pe strazi inarmati cu lopeti pentru a le da o mana de ajutor autoritatilor.

"Marele viscol", perdeaua de zapada in care a ramas incrustat Bucurestiul

In prima saptamana din luna februarie a anului 1954, asupra Romaniei s-a abatut "Marele viscol". Geamurile se deschideau in afara, la fel si usile, cu exceptia uneia dintre ele, cea de la bucatarie. Ne-am dat seama ca era zapada mare pentru ca geamurile erau albe si am incercat sa iesim, dar nu s-au deschis!", povestea Dan Antoniu, cercetator istoric in domeniul aeronautic, pentru "Adevarul de Seara".

Tramvaiele treceau printr-un tunel de zapada FOTO RATB

Totul era acoperit de zapada si orasul parea pustiu, lipsit de oameni, invelit de natura cu o patura groasa, pufoasa, alba. Pentru ca zapada depasea in unele locuri cativa metri, bucurestenii s-au mobilizat exemplar si au lucrat brat la brat cu soldatii din armata romana pentru a scoate Capitale de sub troiene.

In toate acele zile, mii de militari, inarmati cu lopeti, au lucrat zi si noapte pentru a elibera strazile. Uzina Grozavesti elimina apa calda, iar zapada se topea pentru ca altfel exista pericolul sa se formeze poduri de gheata", ne-a mai povestit Dan Antoniu. "La fabrica de textile

s-au format echipe de agitatori care merg pe sectoare si scot cetatenii la deszapezire", scria publicatia "Apararea Patriei". ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro