FOTO VIDEO Familii de romi evacuate fortat dintr-un bloc din Alba Iulia: "Suntem oameni, nu animale. Si la un caine ii gasesti adapost"

FOTO VIDEO Familii de romi evacuate fortat dintr-un bloc din Alba Iulia:

Saci de haine in fata blocului, bucati de mobila si copii care plang pentru ca nu inteleg ce se intampla. Oamenii nu renunta asa usor si au spus ca nu au unde sa mearga mai ales ca au copii mici. Un numar de 67 de garsionere dintr-un total de 105, pentru care exista decizii definitive in instanta pentru evacuare, au trebuit eliberate marti, 10 octombrie.

acum 81 luni (10 Oct 2017)

Operatiunea a fost realizata cu ajutorul Politiei Locale si a Jandarmeriei. La fata locului au fost prezenti si pompieri precum si un echipaj medical cu o ambulanta. Saci de haine in fata blocului, bucati de mobila si copii care plang pentru ca nu inteleg ce se intampla. Oamenii nu renunta asa usor si au spus ca nu au unde sa mearga mai ales ca au copii mici. Familiile au fost scoase pe rand de catre jandarmii si politistii locali care au ajuns in cartier la primele ore ale zilei. Evacuarea blocului a inceput de la ora 8.00. Au existat situatii in care locatarii nu au fost gasiti acasa, iar usile au fost sigilate de politia locala. Au fost scosi din bloc intre 50 si 80 de persoane. Un numar de 67 de garsionere dintr-un total de 105, pentru care exista decizii definitive in instanta pentru evacuare, au trebuit eliberate marti, 10 octombrie. O parte dintre locatari au spart peretii si au luat cu ei usile si geamurile pe care le-au cumparat din banii proprii. "Stau aici de 20 de ani. Nu am unde sa merg si cred ca o sa raman in fata blocului", a spus unul dintre cei evacuati. Nicolae Bumbu, consilier local si reprezentant al comunitatii romilor din Alba Iulia a spus ca a incercat sa convinga conducerea primariei sa amane evacuarea pana la primavara. Am o pensie de 200 de lei, unde sa mergi in chirie. De ce nu venit primarul la fata locului. De ce o trimis politia?", a spus o femeie evacuata din bloc. Nu imi las copiii de langa mine. Nu am cerut nimic pe fata pamantului, ci doar un acoperis pentru copii", a spus o alta femeie.

La fata locului a fost prezent si un reprezentant regional al Agentiei Nationale pentru Romi. Solutiile oferite de autoritati sunt adapostul social de la Gara sau institutionalizarea temporara pentru copiii care nu pot fi dusi in alta parte. De asemenea, s-a oferit pentru mamele cu copii solutia centrelor de plasament. Din pacate inainte se face evacuarea si apoi se vine cu solutii", a spus reprezentantul Agentiei Nationale pentru Romi.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro