FOTO VIDEO Executiile din Arabia Suadita, risc de escaladare a razboiul dintre siiti si suniti in Orientul Mijlociu

FOTO VIDEO Executiile din Arabia Suadita, risc de escaladare a razboiul dintre siiti si suniti in Orientul Mijlociu

Actiunea de protest a avut loc in pofida interdictiei impuse de guvernul de la Teheran pentru a evita noi violente, dupa ce cladirea ambasadei Arabiei Saudite a fost atacata in cursul noptii de sambata spre duminica si in parte incendiata. Protestele vehemente venite din Iran - care promite ca Riyadhul va plati scump, sau din Bahrain - unde majoritatea siita e marginalizata de sunitii aflati la putere si aliati cu sauditii, din Yemen - unde sauditii si iranienii se lupta prin aliati interpusi, din Liban si din Irak stau marturie pentru aceasta prapastie care se adanceste si mai mult, intr-un moment in care Orientul Mijlociu este deja marcat de conflicte sangeroase. Si Franta a facut apel duminica la responsabilii din Orientul Mijlociu "sa faca tot posibilul pentru a evita exacerbarea tensiunilor sectare si religioase" in regiune, Franta "deplange profund executia, sambata, in Arabia Saudita, a 47 de persoane, intre care un lider religios siit", a declarat Ministerul francez de Externe intr-un comunicat, subliniind ca Parisul se opune "pedepsei cu moartea, in toate locurile si in toate circumstantele".

acum 100 luni (3 Jan 2016)

Cele mai violente manifestatii au fost in Iran, unde protestatarii au atacat si incendiat ambasada saudita. Peste 1.000 de persoane au manifestat duminica la Teheran, in apropierea ambasadei Arabiei Saudite, pentru a protesta impotriva executiei liderului siit saudit Nimr Baqer al-Nimr, relateaza AFP. Actiunea de protest a avut loc in pofida interdictiei impuse de guvernul de la Teheran pentru a evita noi violente, dupa ce cladirea ambasadei Arabiei Saudite a fost atacata in cursul noptii de sambata spre duminica si in parte incendiata. Autoritatile iraniene au mobilizat importante forte de politie pentru a impiedica manifestantii sa ajunga in fata reprezentantei diplomatice saudite. Protestatarii au strigat 'Moarte lui al-Saud', cu referire la numele familiei regale de la Riad, si au ars drapele americane si israeliene. In acelasi timp, intre 300-400 de persoane s-au adunat in piata Palestina din capitala iraniana pentru a denunta executia liderului siit saudit, scandand de asemenea sloganuri ostile Arabiei Saudite, dar si Israelului si SUA. Cateva sute de siiti s-au adunat si la ambasada Arabiei Saudite de la Londra. Seful puternicei miscari siite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat duminica Arabia Saudita de "terorism" dupa ce un lider siit saudit a fost executat de autoritatile de la Riad.

Intr-un discurs retransmis de canalul Hezbollah, Al-Manar, Hassan Nasrallah a declarat ca moartea seicului Nimr al-Nimr, figura proeminenta care s-a opus regimului saudit, 'dezvaluie adevarata fata a Arabiei Saudite, o fata despotica, criminala si terorista'. Cateva zeci de persoane s-au adunat duminica in fata biroului Natiunilor Unite si in fata ambasadei Arabiei Saudite din Beirut pentru a denunta moartea seicului Al-Nimr. Spre deosebire de protestele de la Teheran, care au degenerat in violente, manifestatiile de la Beirut s-au desfasurat fara incidente. In scene ce amintesc de atacarea ambasadei americane de la Teheran, din 1979, protestatarii au patruns... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro