FOTO VIDEO Elevii pentru care nu a venit inca vacanta: ore de scoala la cratita, in restaurant si la curatenie
ADUC INGREDIENTELE DE ACASA Singurul inconvenient de la orele de practica, la acest profil, este faptul ca elevii sunt nevoiti sa aduca materia prima de acasa, adica faina, oua, zahar, gemuri etc., intrucat scoala nu are un buget pentru aceasta nevoie a elevilor de a se perfectiona. El s-a aratat increzator ca si Primaria Focsani va raspunde pozitiv cererii de asigurare a unui buget minim pentru procurarea materiei prime la orele de practica in cazul elevilor de la alimentatie publica, asa cum se asigura carburantul pentru practica elevilor care se instruiesc pentru a deveni soferi profesionisti.
Pentru ei, anul de invatamant este structurat pe 39 de saptamani, fata de 35 de saptamani, cat dureaza anul scolar la liceele teoretice.
O astfel de practica am surprins-o intr-o zi caniculara si la Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea" din Focsani, judetul Vrancea, liceu care de doi ani functioneaza cu doua clase de alimentatie publica si turism.
Pe bobocii de la clasa a IX-a i-am gasit in plin proces de lucru, in laboratorul scolii, invatand sa faca un produs cu mare cautare in restaurante: clatite cu dulceata. In clasa de alimentatie publica si turism invata 26 de elevi.
Sub supravegherea profesorului de instruire practica, unii prepara aluatul pentru clatite, altii au grija de clatite sa nu se arda, iar doua fete se ocupa de finalizarea produsului, folosind ultimul ingredient din reteta: dulceata.
Lectia de fabricat clatite, desi simpla, s-a derulat in premiera pentru o parte dintre ei, iar rezultatul, din ceea ce ne este dat sa vedem pe platou, este spectaculos si, mai mult ca sigur, gustos.
Aflam de la profesor ca ora de instruire practica nu s-a incheiat odata cu obtinerea produsului finit si asezarea lui in farfurie.
"La cursul de gastronomie, pe langa partea legata de gatit, elevii invata sa-i serveasca clientului la masa, dar si consuma produsul si isi exprima parerile legate de calitatea lui, exact asa cum se intampla intr-un restaurant.
Orele de teorie de la clasa le imbinam cu cele practice, din laborator. Din clasa a X-a, ei vor merge sa faca practica si in unitatile de alimentatie publica, in restaurante din oras, cu care avem contracte de colaborare.
In plus, in urma efectuarii stagiilor de pregatire practica, elevii dobandesc nu numai competente profesionale, ci invata sa consume produse cat mai naturale, fara E-uri, cu mai putin ulei si zahar. ADUC INGREDIENTELE DE ACASA
Singurul inconvenient de la orele de practica, la acest profil, este faptul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro