FOTO VIDEO De la omuletii verzi la fantomele albe. Cum se camufleaza soldatii rusi si tancurile pe timp de iarna

FOTO VIDEO De la omuletii verzi la fantomele albe. Cum se camufleaza soldatii rusi si tancurile pe timp de iarna

Este vorba de cercetasi ai Bazei militare ruse 102 din Giumri (Armenia), care au inceput in cursul acestei saptamani sa se antreneze simuland misiuni de lupta in conditii de iarna. Ca sa nu fie observati de la distanta, soldatii rusi trimisi in lupta pe timp de iarna s-au camuflat cu pantaloni albi si manta verde, reusind astfel sa ramana foarte greu de detectat atat pe stratul de zapada, cat si in portiunile cu vegetatie.

acum 37 luni (28 Dec 2017)

Este vorba de cercetasi ai Bazei militare ruse 102 din Giumri (Armenia), care au inceput in cursul acestei saptamani sa se antreneze simuland misiuni de lupta in conditii de iarna. La fel ca in razboi, cercetasii trebuie sa se miste in asa fel incat sa nu fie vazuti si nici auziti, dar si sa foloseasca terenul in avantajul lor, transmite un corespondent al agentiei de presa RIA Novosti.

Potrivit RIA Novosti, camuflarea pe timp de iarna a fost mereu o preocupare a armatei ruse, care, de-a lungul deceniilor, a inventat si testat o serie de echipamente si tactici menite inselarii si surprinderii inamicului.

In pofida trecerii anilor, soldatii invizibili ai armatei ruse au inca drept reper un manual din 1985 care prezinta in mod amanuntit metodele de camuflare a fortelor terestre. Potrivit lor, urmele sunt mai greu de evitat in zapada si mai usor de observat.

In aceste conditii, halatul alb de camuflaj este cel mai bun prieten al soldatului. Acest echipament de iarna este dificil de detectat, chiar si in camp deschis, daca soldatul reuseste sa nu lase urme mari pe zapada. In acest caz, soldatul camuflat poate fi vazut de la o distanta destul de mare.

Iar, pentru evitarea acestei situatii, militarii prefera camuflajul alb cu pete de cenusa. Un astfel de model este aplicat uneori pe suprafata interioara a echipamentului si in asa fel incat cercetasul sa-l poata folosi in urma unor miscari foarte usoare ale mainii.

FOTO RIA Novosti

O alta tactica de camuflare preferata de soldatii rusi este folosirea unor haine combinate. Ca sa nu fie observati de la distanta, soldatii rusi trimisi in lupta pe timp de iarna s-au camuflat cu pantaloni albi si manta verde, reusind astfel sa ramana foarte greu de detectat atat pe stratul de zapada, cat si in portiunile cu vegetatie.

Iar, ca sa-si ascunda fetele, cercetasii poarta pe timp de iarna cagula alba. Acestea sunt facute de regula cu o prelungire care cade p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro