FOTO VIDEO Cum s-a ales praful si pulberea de comunitatile bogate de romi din sudul Moldovei

FOTO VIDEO Cum s-a ales praful si pulberea de comunitatile bogate de romi din sudul Moldovei

Dupa ce, ani la randul, comunitatile de romi din Ivesti si Liesti (judetul Galati) s-au falit cu averile lor impresionate, de milioane de euro, recesiunea economica, Fiscul si Justitia au facut prapad: sutele de palate si-au pierdut stralucirea de odinioara si par nelocuite, in vreme ce multi dintre proprietari au de ispasit pedepse grele cu inchisoarea pentru evaziune, inselaciune sau fals. In acest moment, potrivit portalului instantelor de judecata, nu mai putin de 67 de membri ai imensului clan Stanescu sunt inculpati sau condamnati (unii de patru-cinci ori deja) in peste 300 de dosare penale pentru evaziune, inselaciune, spalare de bani etc, dosarele fiind aflate fie pe rolul instantelor de judecata (unele sunt deja finalizate cu condamnari), fie in faza urmaririi penale. El a infiintat, in ultimii zece ani, in jur de 30 de firme, iar cu toate a facut tranzactii de fier vechi in cantitati foarte mari (de ordinul miilor de tone), dar si cu materiale de constructii, fara insa a se mai deranja sa tina contabilitate si sa plateasca impozitele aferente.

acum 80 luni (6 Dec 2017)

A intrat saracia in proprietarii de palate rome din localitatile din sudul Moldovei. Dupa ce, ani la randul, comunitatile de romi din Ivesti si Liesti (judetul Galati) s-au falit cu averile lor impresionate, de milioane de euro, recesiunea economica, Fiscul si Justitia au facut prapad: sutele de palate si-au pierdut stralucirea de odinioara si par nelocuite, in vreme ce multi dintre proprietari au de ispasit pedepse grele cu inchisoarea pentru evaziune, inselaciune sau fals.

Pentru prima oara de la Revolutie, romii de la Ivesti au pus ochii pe venitul minim garantat, pe ulitele asezarii fiind vazute grupuri de femei, imbracate in haine traditionale, trebaluind cu sapa si grebla pentru a obtine indemnizatia alocata persoanelor sarace prin celebra Lege 416. Afaceri cu fier si patroni de carton

Nu mai este niciun secret ca spiritul antreprenorial a patruns adanc in sufletul comunitatii rome din judetul Galati. In ultimele decenii, membrii clanului Stanescu au infiintat, la Ivesti, Galati, Liesti si Tecuci, peste 3.000 de SRL-uri prin care au derulat (la vedere, fara a socoti tranzatiile neinregistrate) afaceri de sute de milioane de euro. Peste 80% dintre firmele patronate de oamenii de afaceri romi au fost prinse facand evaziune fiscala, paguba produsa bugetului de stat, dar si unor alte firme private, ridicandu-se la o suma ametitoare: peste 20 milioane de euro doar in ultimii cinci ani.

In general, firmele s-au bazat de patroni "de carton" (adica romi nestiutori de carte si fara avere, folositi ca paravan), asa ca rezultatul a fost unul incendiar, chiar daca oamenilor legii le-a fost, de fiecare data, foarte dificil sa descalceasca itele afacerilor.

Lucrurile au fost ingreunate si de faptul ca in comunitatea de romi din judetul Galati exista peste 3.000 de persoane cu numele de Stanescu, autorii faptelor penale fiind disimulati printre ei.

In aces... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro