FOTO+VIDEO. Cine este Marian Munteanu

Marian Munteanu a fost desemnat marti candidatul PNL la alegerile pentru Primaria Capitalei, dupa anuntul spectaculos facut de Ludovic Orban de retragere din cursa, in urma audierii la DNA, care a dispus cercetarea sa penala sub control judiciar. Considerat ca o posibila amenintare datorita popularitatii si simpatiei castigate in timpul demonstratiei "Piata Universitatii", a fost arestat in zorii zilei de 13 iunie 1990, eliberat dupa-amiaza si apoi sechestrat si batut cu brutalitate in dimineata de 14 iunie 1990 in sediul Universitatii de catre minerii coordonati de fortele de ordine si reprezentantii conducerii statului. A fost eliberat dupa doua luni de detentie, in urma presiunilor nationale si internationale, iar in tara, pentru eliberarea sa au demonstrat pasnic sute de mii de oameni in Bucuresti ("marsul alb" din 13 iulie 1990) si principalele orase ale tarii.

acum 98 luni (12 Apr 2016)

Marian Munteanu a fost desemnat marti candidatul PNL la alegerile pentru Primaria Capitalei, dupa anuntul spectaculos facut de Ludovic Orban de retragere din cursa, in urma audierii la DNA, care a dispus cercetarea sa penala sub control judiciar.

In varsta de 54 de ani, Marian Teofan Dragos Munteanu s-a nascut in comuna Gradistea, judetul Giurgiu, si este de profesie etnolog. El este cunoscut de public ca un activist civic roman contemporan, membru al rezistentei impotriva dictaturii comuniste, fiind unul dintre reprezentantii marcanti ai miscarilor pentru drepturi civile si instaurare a democratiei in Romania (1989-1991), lider al demonstratiei studentesti din Piata Universitatii, 1990. Tatal sau, Vladimir Munteanu (1930-1992), de profesie inginer, era originar din sudul Basarabiei (Chilia Noua, judetul Ismail), iar mama, Maria Munteanu, profesoara de limba romana, este nascuta in 1940, in Piatra Neamt, judetul Neamt, fiind descendenta, pe linie materna, a unei vechi familii de origine aromana (Moga). Bunicul sau pe linie paterna, Teofan Munteanu (1905 - 1957), invatator si ofiter al armatei romane, a fost detinut politic (1940-1956) in lagarele de concentrare de la Vorkuta si Norilsk (Siberia).

Marian Munteanu a absolvit Liceul de filologie-istorie "Scoala Centrala" Bucuresti si apoi Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, specializarea romana-portugheza (1991). In 1993 a facut un stagiu de specializare in stiinte politice si guvernamentale la Washington, SUA, ca bursier al National Forum Foundation (Admiral Jeremiah Denton Foundation). In anul 2005 a obtinut titlul de Doctor al Universitatii din Bucuresti, specializarea etnologie si folclor (magna cum laude, cu teza "Folclorul detentiei - Ideea de libertate in cultura traditionala romaneasca". Din 1999 Marian Munteanu preda cursuri de etnologie, antropologie, folclor si istoria religiilor la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, in calitate de profesor asociat. Este mem... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro