FOTO+VIDEO. Canada: "Bestia" din Alberta anunta o catastrofa economica

Aproape 25% din economia canadiana este legata de industria petroliera si "Bestia" s-a apropiat de vastele mine de nisipuri petrolifere unde exploatarile au fost stopate si unele companii (Shell, Nexen, Conoco Phillips si Total) au inceput sa evacueze mii de muncitori prin avioane C130 ale armatei.

acum 98 luni (9 May 2016)

Simbol pana nu demult al "miracolului canadian", provincia a suferit din 2014 de pe urma prabusirii cursurilor petrolului si incendiile risca sa propage criza la nivelul intregii tari.

Focurile uriase scapate de sub control si-au dublat suprafata duminica in regiunea Fort McMurray, la 400 km nord de Edmonton. Giganticul incendiu, botezat deja "Bestia", se apropie periculos de importantele exploatari petroliere din aceasta regiune care concentreaza esentialul productiei tarii (80%) sun forma de sisturi bituminoase. Acest petrol greu, extrem de vascos si dificil de extras, a fost la originea prosperitatii Canadei si a relansarii economiei sale din ultimii ani.

In ultimele 24 de ore, 55.000 ha in plus au fost devorate de flacari, potrivit ultimului bilant al serviciilor contra incendiilor, ajungand la un total de 1.570 ha, echivalentul suprafetei Londrei. "Situatia ramane imprevizibila si periculoasa si este un foc enorm scapat de sub control" declara ministrul Securitatii publice, Ralph Goodale, referindu-se la trei focare incontrolabile. In fata avansarii focului, urmarita prin satelit de cei 1.100 pompieri mobilizati, a trebuit accelerata evacuarea a 25.000 de persoane din cladirile companiilor petroliere unde isi gasisera refugiu cand ruta de nord era singura iesire posibila din zona amenintata, acum o saptamana. Aproape 25% din economia canadiana este legata de industria petroliera si "Bestia" s-a apropiat de vastele mine de nisipuri petrolifere unde exploatarile au fost stopate si unele companii (Shell, Nexen, Conoco Phillips si Total) au inceput sa evacueze mii de muncitori prin avioane C130 ale armatei. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro