FOTO VIDEO Al doilea cimitir vesel din Romania se gaseste in Olt. Crucile sunt colorate in culorii vii si sunt acoperite cu "palarii"

FOTO VIDEO Al doilea cimitir vesel din Romania se gaseste in Olt. Crucile sunt colorate in culorii vii si sunt acoperite cu

De sute de ani, in satul Pietris din comuna Baldovinesti, judetul Olt, exista obiceiul ca, la mormintele mortilor, sa se puna o cruce din lemn cu Sfantul Nicolae, Iisus Hristos, Sfantul Gheorghe sau Sfanta Fecioara Maria, in functie de cel la capataiul caruia era asezata: barbat, femeie sau copil. Astfel, proiectul depus de autoritatile oltene, dar neglijat constant ani la randul de Ministerul Culturii, isi propunea ca, odata cu intelegerea necesitatii conservarii traditiei si a cimitirului de la Pietris din comuna Baldovinesti, sa se faca demersurile necesare pentru ca satul respectiv sa fie inscris ca unul dintre traseele culturale ale judetului in lucrarile de specialitate si de prezentare a localitatilor din Olt pentru ca in felul acesta mestesugul sa fie cunoscut, iar ansamblul sa poata fi pus in valoare. O cetate dacica, cu locuri de cazare ca acum 2000 de ani, se ridica din temelii la Draganesti-Olt VIDEO-FOTO Vacanta in Romania: manastirile Brancoveni, Clocociov si Mainesti, locuri care te aduc mai aproape de istorie si credinta VIDEO-FOTO Bisericile-surori de la Stoicanesti: una dateaza din anul 1700, cealalta a fost pictata de Gheorghe Tatarascu

acum 54 luni (25 Jul 2015)

De sute de ani, in satul Pietris din comuna Baldovinesti, judetul Olt, exista obiceiul ca, la mormintele mortilor, sa se puna o cruce din lemn cu Sfantul Nicolae, Iisus Hristos, Sfantul Gheorghe sau Sfanta Fecioara Maria, in functie de cel la capataiul caruia era asezata: barbat, femeie sau copil. Aceste cruci, de multe ori vopsite in culori puternice, sunt numite de localnici "troite" sau "cruci cu palarie". Din pacate, in ultimii ani, numarul celor care mai mesteresc asemenea veritabile piese de arta naiva au ajuns sa fie tot mai putini, iar numarul celor care le comanda este si mai mic.

Daca, inainte, in sat erau zeci de mesteri, acum mai sunt doar cativa care pot fi numarati pe degetele de la o mana, iar doi dintre ei sunt prea batrani ca sa mai lucreze. Imaginea pe care o ofera in prezent cimitirul de troite "cu palarie" din Pietris-Olt este una dezolanta: crucile vechi de sute de ani, traditionale, par a fi fost complet uitate, motiv pentru care multe prezinta elemente lipsa, culorile in care au fost vopsite au disparut demult sau, pur si simplu, zac prabusite la pamant. Vechile troite stau alaturi de noile modele de cruci: din marmura sau din beton, mult mai bine intretinute, dar care nu respecta traditia.

Batranii satului Pietris isi amintesc ca, pana acum 20-30 de ani, inca se cautau crucile-troita, iar in sat erau destui mesteri de cruci. Ce doare mai mult este ca tocmai localnicii sunt cei care au lasat ca traditia troitelor sa dispara de la un an la altul.

Dumitru Bratu, sau nea Ticu, cum mai este cunoscut de catre cei din sat, stie cel mai bine cum a decazut traditia troitelor in cimitirul lor atat de special. Acum nu se mai fac cruci din cele vechi, se fac din astea noi, unde e munca mai usoara si mai rapida.

"Fiecare cruce din cimitirul nostru era produsa dintr-o singura buturuga, de regula din lemn de stejar, si deasupra i se monta o din sindrila, adic... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro