FOTO Viata cu albine. Un silvicultor s-a facut apicultor din pasiune: "Daca am munci si am fi toti ca ele, am fi departe"

FOTO Viata cu albine. Un silvicultor s-a facut apicultor din pasiune:

Are 37 de ani, e inginer silvic la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura "Marin Dracea" din Bucuresti si creste albine de mai bine de 10 ani in comuna Letca Noua. FOTO "Uriasul de Transilvania", prima rasa de iepure din Romania pe cale de a fi omologata, este campion european in Germania Geneticianul clujean Valentin Petrescu-Mag (33 de ani) a participat, in urma cu o luna, la Campionatele Europene de Animale Mici si Mijlocii din Leipzig (Germania), unde patru exemplare din nou creata rasa "Urias de Transilvania" au primit titlul de campion. EXCLUSIV Cum s-au nascut primele trei rase de iepuri 100% romanesti, create recent la Cluj si recunoscute oficial in toata lumea Romania are oficial, de putin timp, trei rase de iepuri autohtone create la Cluj si dezvoltate la crescatori din toata tara.

acum 42 luni (25 Apr 2018)

"Lucrurile nu sunt chiar atat de simple precum par", spune Ionel Ban, apicultor din Giurgiu. Se refera la multitudinea de informatii despre apicultura care se rostogoleste pe Internet si la cum arata piata de desfacere in ziua de azi. Are 37 de ani, e inginer silvic la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura "Marin Dracea" din Bucuresti si creste albine de mai bine de 10 ani in comuna Letca Noua.

Fosti colegi din judetul Giurgiu l-au sfatuit sa-si caute o alta ocupatie in paralel cu locul de munca. Un inginer i-a povestit mai demult despre modul de viata al albinelor aratandu-i cealalta fata a acestor creaturi, nu cea de insecte care inteapa. De aici a mai fost un pas pana sa incep sa achizitionez", isi aminteste apicultorul.

A pornit la drum cu 5 familii de albine, iar acum are circa 140. Intr-o familie sunt circa 40.000 de astfel de creaturi harnice.

"Sunt fascinante, daca ajungi sa le cunosti si sa le vezi comportamentul lor si sa-l intelegi e un lucru care te lasa fara cuvinte, de multe ori.

E impresionat de modul lor de organizare.

Stup de albine FOTO: arhiva Ionel Ban

Bani europeni

Prin 2005, Ionel Ban a accesat fonduri europene, 7.500 de euro pe cinci ani, care l-au ajutat sa-si dezvolte mica pasiune. Produce patru sortimente de miere: rapita, floarea-soarelui, salcam si poliflora. Un borcan de miere, la un kilogram, costa 25 de lei. Cea de salcame 30 de lei. O vinde la clienti fideli si la magazine din Bucuresti: doua de cartier din sectorul 3, iar al treilea, un supermarket din complexul comercial Dragonul rosu. Se merge pe ideea sa nu se intervina asupra compozitiei ca oamenii sa guste exact o miere 100% produsa de albine. (...) Acum in comert sunt numai surogate, aproape toate sunt cu amestecuri: ameste de miere din China, din Asia, din Mexic si 10% din Romania. De ce sa nu m... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro