FOTO Vacanta in Istanbul, un ghid practic in orasul care vinde orice: dulciuri, haine, istorie si vise

FOTO Vacanta in Istanbul, un ghid practic in orasul care vinde orice: dulciuri, haine, istorie si vise

Aventura catre Istanbul, oras cu peste 18 milioane de locuitori, incepe de la Aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta. In orasul de pe doua continente, pe strazi si autostrazi, autoturismele par ca se iau la intrecere cu navele de pe apa si cu avioanele care decoleaza de pe cele doua aeroporturi: Ataturk si Sabiha Gokcen. Construit de sultanul otoman Mahomed al II-lea in 1461, bazarul are aproximativ 5.000 de magazine, 63 de strazi si 23 de porti si se poate spune ca este un mall. INCURSIUNE IN PIATA DE PESTE Aveti pofta de peste proaspat prins de pescari din Marmara si din Marea Neagra? Au mai ramas cu noi exploziile de culori din bazarurile orientale, milioanele de mirosuri ametitoare ale unor condimente din alte lumi, agitatia, sunetul de rugaciune si, mai ales, senzatia vie ca am facut o drumetie in interiorul uimitor al istoriei.

acum 99 luni (7 Nov 2014)

Aventura catre Istanbul, oras cu peste 18 milioane de locuitori, incepe de la Aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta. Dupa un zbor lin cu Turkish Airlines, cu o escala la Varna, ajungem pe Aeroportul Ataturk, unde ne izbesc luminile, magazinele nenumarate, culorile, mozaicul de culturi si civilizatii. "Noua Roma", nume dat de Imparatul Constantin I, pastreaza urme adanci ale vechilor civilizatii, care se intrepatrund cu arhitectura moderna. Spre exemplu, pe o distanta de aproximativ sapte kilometri se inalta inca trainic zidul de aparare al Constantinopolului (vechea denumire a orasului), zid construit incepand cu anul 408, pe vremea Imparatului Teodosius. Daramat de cutremure in anumite locuri, strapuns pentru a face loc unor strazi, zidul este inca bine conservat.

In orasul de pe doua continente, pe strazi si autostrazi, autoturismele par ca se iau la intrecere cu navele de pe apa si cu avioanele care decoleaza de pe cele doua aeroporturi: Ataturk si Sabiha Gokcen.

MOSCHEEA ALBASTRA CU SASE MINARETE

Drumul tuturor turistilor, si deci si al nostru, duce, invariabil, spre Piata Sultanahmet, acolo unde fiecare piatra este incarcata de istorie. Initial, moscheea se afla in cadrul unui complex ce cuprindea o piata, o gradina imensa si un cimitir, fantani si camere de dormit pentru comercianti, ne povesteste ghidul Hakan Baykara. Dupa aceasta moschee, imperiul nu a mai construit niciuna atat de grandioasa. Numele ei vine de la cele peste 20.000 de placi de ceramica din Niceea ce o decoreaza in interior si ii confera culoarea albastra.

Pentru a intra in moschee, rezistam la o coada imensa si, la intrare, primim o punguta de plastic in care ne punem incaltamintea. Femeile stau apoi la o alta coada, pentru a primi o bucata de panza cu care trebuie sa-si acopere capul inainte de a intra in Moscheea Albastra. Singurele modele de pe covor sunt lalelele, simbolul imperiului, al bogatiei si al n... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro