FOTO Vacanta ca-n povestile bunicii. Gura Raului, coltul de rai din Marginimea Sibiului

FOTO Vacanta ca-n povestile bunicii. Gura Raului, coltul de rai din Marginimea Sibiului

Fie ca ajungi la ceas de sarbatoare, de Craciun, cand satul prinde viata in cetele de juni, fie ca vii la Festivalul Bujorului sau la Sarbatoarea Portului Popular, fie ca vii pentru cateva zile in care sa te bucuri de natura, te vei indragosti iremediabil de aceste locuri. Odata cu dezvoltarea agroturismului au "inflorit" si producatorii locali, pentru ca laptele, branzeturile, carnea, pastravul sau painea de casa sunt cumparate de proprietarii si administratorii de pensiuni de la localnici. "DE LA SUFLET PLEACA TOT" Acum, stie clar ca oamenii "vechi" care ii trec pragul o fac tocmai pentru ca, asa cum i-a spus un director de banca din Londra atat de fascinat de sejurul aici incat si-a amanat plecarea din Romania, hoteluri cu "brand" sunt in toata lumea, dar sufletul ei, nicaieri. Au facut apoi inca un credit, au extins-o, iar acum au 20 de locuri de cazare si o sala de conferinte pentru 20 de persoane, dotata cu tot ce este necesar. Barajul are o inaltime de 74 de metri si este situat la altitudinea de 550 de metri. Lacul are o suprafata de 68 de hectare, o latime cuprinsa intre 70 si 330 de metri si o capacitate de 17,5 milioane de metri cubi.

acum 69 luni (19 Sep 2014)

Fie ca ajungi la ceas de sarbatoare, de Craciun, cand satul prinde viata in cetele de juni, fie ca vii la Festivalul Bujorului sau la Sarbatoarea Portului Popular, fie ca vii pentru cateva zile in care sa te bucuri de natura, te vei indragosti iremediabil de aceste locuri. LECTIE DE AGROTURISM DE LA FRANCEZI La Gura Raului gasesti liniste si poveste, bucate gatite cu mestesug si cu suflet si foarte mult respect. Ca turist, ai de unde alege: sunt in jur de 30 de pensiuni intr-o comuna care numara 3.600 de locuitori. Comuna Gura Raului este impanzita, deci, cu pensiuni, asa ca nu ai cum sa nu gasesti un loc de cazare. Chivuta Tepes (45 de ani) administreaza astazi, impreuna cu sotul ei, una dintre cele mai frumoase pensiuni din localitate, botezata chiar dupa locul unde a fost amplasata, intre doua rauri. In 1995, Chivuta Tepes era asistenta medicala la dispensarul din sat cand oamenii au inceput sa vina sa ceara avize epidemiologice, care sa ateste ca locuintele lor indeplinesc conditiile de igiena, pentru ca sunt domni veniti de la oras care vor sa stea in ele. A mers asa vreo doi ani, apoi a ridicat un corp de cladire cu sala de mese, grupuri sanitare, dormitoare cu bai la etaj. Acolo am invatat ce inseamna agroturismul, sa tinem cont de tot ce-i traditional, de tot ce-i vechi, taranesc, asta a fost inceputul. Ea a format fetele de la bucatarie, gatesc si acum dupa retetele ei, a devenit pentru toata lumea", povesteste Chivuta Tepes. EVENIMENTELE GURENILOR Acum, pensiunea ei are 11 camere, curte mare si terenuri de sport si ii trec pragul turisti din toata tara plus foarte multi de peste hotare. Au facut cursuri si au crescut profesional odata cu afacerea, invatand "din mers" cum se face agroturism de calitate. Cand s-au lovit de faptul ca localitatea nu era destul de cunoscuta, au invatat de la francezi sa creeze evenimente, si asa s-au nascut manifestari devenite astazi traditionale, cum sunt Festivalul Bujorului, Cina ca la stana sau Sarbatoarea Portului Popula... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro