FOTO Umorul medieval in imagini inedite. Glumele si ilustratiile deocheate care au dat culoare secolelor trecute

FOTO Umorul medieval in imagini inedite. Glumele si ilustratiile deocheate care au dat culoare secolelor trecute

Umorul Evului Mediu poate fi descris ca fiind nepoliticos, obscen si chiar brutal, sustin unii istorici: ilustratiile si glumele despre sex, despre functiile corpului, relatarile despre relatiile dinter soti, despre preoti, regi sau figuri istorice faceau parte din ceea ce putea fi numit umor medieval. Poggio a fost un savant italian care a petrecut cea mai mare parte a carierei sale lucrand pentru Papalitate, A relatat ca a scris acea lucrare "pentru ca era potrivita si aproape o chestiune de necesitate acceptata de filosofi, ca mintea noastra, intunecata prin numeroase griji si nelinisti, ar trebui sa se bucure de relaxare de la munca sa constanta, si sa fie incitata la voiosie si veselie, de creatii umoristice", informeaza medievalists.com.

acum 87 luni (2 Jul 2016)

Umorul Evului Mediu poate fi descris ca fiind nepoliticos, obscen si chiar brutal, sustin unii istorici: ilustratiile si glumele despre sex, despre functiile corpului, relatarile despre relatiile dinter soti, despre preoti, regi sau figuri istorice faceau parte din ceea ce putea fi numit umor medieval.

Potrivit istoricilor, una dintre cele mai cunoscute carti de glume din Evul Mediu a fost scrisa de Poggio Bracciolini (1380-1459) si se numea Facetiae. Poggio a fost un savant italian care a petrecut cea mai mare parte a carierei sale lucrand pentru Papalitate, A relatat ca a scris acea lucrare "pentru ca era potrivita si aproape o chestiune de necesitate acceptata de filosofi, ca mintea noastra, intunecata prin numeroase griji si nelinisti, ar trebui sa se bucure de relaxare de la munca sa constanta, si sa fie incitata la voiosie si veselie, de creatii umoristice", informeaza medievalists.com.

Iata citeva dintre glumele din Evul Mediu, relatata de Poggio:

Un calugar predica oamenilor din Trivoli, tunand impotriva adulterului, pe care il descria in nuante sumbre. "Este un atat de oribil pacat", afirma el "ca as prefera sa am mai degraba zece fecioare decat o femeie maritata!".

Staretul din Septimo, un om foarte gras si corpolent, in drumul sau spre Florenta, intr-o seara, a intrebat un taran pe care il intalnise: "Crezi ca voi fi capabil sa intru pe poarta?" Taranul insa, privindu-l ii raspunse: "Cu siguranta ca vei putea, caci daca o caruta incarcata cu fan poate incapea, de ce nu ai putea si tu sa o faci?"

Un om care i-a dat sotiei sale o rochie valoroasa s-a plans ca niciodata nu si-a exercitat drepturile sale conjugale fara a-l costa mai mult decat un ducat de aur, de fiecare data.

In Florenta, o femeie tanara si prostanaca era pe punctul de a naste. "Sa te uiti, de asemenea, si pe cealalta parte, caci ssotul meu a luat uneori aces... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro