FOTO. Turism exotic, fara sa pleci din tara: Monumentul hainelor rupte din Babadag

De fiecare data cand sunt sarbatori ale Coranului, musulmanii urca taras, pe coate si genunchi, pe Muntele Tatalui - nu foarte inalt, dar destul de abrupt - pentru a ajunge la mormantul sfantului musulman, unde se roaga si rup bucati din hainele de pe ei pentru a le agata pe copacii din jur, ca pe o ofranda adusa sfantului. La nord-vest de comuna Adamclisi, in mijlocul colinelor de la Urluia, pe un platou, se gaseste celalalt grup de vestigii romane: Cetatea Tropaeum Traiani ale carei ruine au fost cercetate si identificate de Grigore Tocilescu prin anii 1891-1909, apoi de Vasile Parvan in anul 1911. Manastire ridicata de cantatul unui cocos Situata la 6 kilometri de Niculitel, manastirea Cocos se afla la poalele unui deal acoperit de o padure de tei. Regele Dapix, zidit de viu la Cheile Dobrogei De pe Drumul European 87, drumul de la Tulcea la Constanta, dupa localitatea Mihai Viteazul se face un drum la dreapta care duce la Cogealac.

acum 67 luni (27 Jun 2016)

Dobrogea este una din cele mai putin cunoscute regiuni, desi anual mii de turisti ii invadeaza, la propriu, litoralul. Incadrata de Dunare si de Marea Neagra, zona este un colt de Rai, iar pentru cel care-i calca drumurile un dar cultural. In unele parti mai izolate, soselele inca sunt insotite de ciresi si nuci batrani, o raritate pentru o Romanie care a ramas fara arbori pe sosele. Apoi reveniti la Niculitel, de unde mergeti pe drumul judetean spre Manastirea Celic Dere, alta splendoare arhitecturala ortodoxa amplasata in padurile care acopera fostii munti Hercinici din Dobrogea, astazi deveniti dealuri.

Dupa cativa kilometri, trecand de Frecatei, ajungeti pe Drumul European 87, care leaga Tulcea de Constanta si care trece prin Babadag. Aici aveti ocazia sa vedeti pe Muntele Tatalui, din dreapta localitatii, mormantul unui sfant musulman, Koyun Baba, inconjurat de copaci plin cu fasii de haine rupte.

De fiecare data cand sunt sarbatori ale Coranului, musulmanii urca taras, pe coate si genunchi, pe Muntele Tatalui - nu foarte inalt, dar destul de abrupt - pentru a ajunge la mormantul sfantului musulman, unde se roaga si rup bucati din hainele de pe ei pentru a le agata pe copacii din jur, ca pe o ofranda adusa sfantului.

Legenda spune ca un sfant musulman, pe numele sau Sari Saltuk Baba, propovaduitor al religiei mohamedane in Balcani pe la anul 1300, i s-a aratat in vis unui pastor din Asia Centrala si i-a cerut sa vina in tinuturile Dobrogei si sa-i caute mormantul. Trecusera deja 200 de ani de la moartea lui Sari Saltuk Baba.

Enisala, cea mai estica cetate din Romania

Mai aveti de vazut in estul Babadagului ruinele fortaretei medievale Yeni-Sale (Enisala, Enisala, Heraclee sau Heraclia) care se afla la doi km est de localitatea Enisala, pe un deal calcaros care domina zona lacurilor Razim si Babadag. De aici a inceput crestinarea Romaniei de azi. An de an, de Sf. Andrei, zeci de mii de credinciosi vin in pel... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro