FOTO. Turcia, tot mai divizata dupa victoria lui Erdogan la referendum. Presa avertizeaza: Presedintele ar trebui sa fie ingrijorat de cele 24 milioane de voturi impotriva modificarii Constitutiei

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si-a asumat victoria la referendumul de duminica, privind extinderea atributiilor sale prezidentiale, respingand toate reclamatiile partidelor de opozitie, care au contestat rezultatul votului. Pe de o parte, liderul de la Ankara si suporterii sai sustin ca schimbarile constitutionale sunt necesare pentru a asigura stabilitatea, pe de alta parte, oponentii denunta amendamentele ca pe un pas spre o era a autocratiei, noteaza The Times, intr-o analiza postata, luni, online. Lovitura de stat esuata, un pas spre consolidarea puterii lui Erdogan In perioada campaniei care a precedat referendumul, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat ca un nou sistem de guvernamant va asigura stabilitatea si securitatea politica a tarii, ca urmare a loviturii de stat esuate din luna iulie a anului trecut. Dupa tentativa de lovitura de stat din iulie, peste 200 de persoane au murit, iar masurile luate de stat s-au inasprit. Drept urmare, presedintele Erdogan a inceput initiativa de consolidare a puterii prezidentiale, prin decizia de a arunca in inchisoare mii de de persoane si destituirea a numerosi soldati, ofiteri de politie, profesori, judecatori si functionari publici. La urma urmelor, a fost un referendum pentru o noua Constitutie - cel mai important document al tarii - si, in vreme ce 25 de milioane de persoane au raspuns , aproape 24 de milioane au respins propunerea, ceea ce ilustreaza, cu greu, la care Erdogan a sperat, astfel incat apara de necontestat in ochii lumii. Iata de ce: daca ar fi aruncat o scurta privire la istoria tarii, ar fi aflat ca democratia turca a suferit mai multe contralovituri sub coalitii de guvernare slabe si in perioade de fragmentare politica.

acum 84 luni (18 Apr 2017)

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si-a asumat victoria la referendumul de duminica, privind extinderea atributiilor sale prezidentiale, respingand toate reclamatiile partidelor de opozitie, care au contestat rezultatul votului. Pe de o parte, liderul de la Ankara si suporterii sai sustin ca schimbarile constitutionale sunt necesare pentru a asigura stabilitatea, pe de alta parte, oponentii denunta amendamentele ca pe un pas spre o era a autocratiei, noteaza The Times, intr-o analiza postata, luni, online.

Pe de alta parte, jurnalistii turci motiveaza ca, din contra, transformarea intr-o republica prezidentiala marcheaza un nou model de democratie, menit sa consolideze institutiile statului, cat si economia Turciei.

Victoria lui Erdogan marcheaza o transformare in politica turca, prin care sistemul parlamentar actual este inlocuit de un sistem dominat de o presedintie puternica. Potrivit rezultatelor preliminare, o mica majoritate a votantilor turci au aprobat 18 amendamente constitutionale prin care este limitata abilitatea Parlamentului de a veghea asupra Executivului, se desfiinteaza functia de premier si sunt extinse puterile prezidentiale asupra numirii judecatorilor. In timp ce Erdogan si suporterii sai motiveaza modificarile constitutionale ca pe o masura necesara pentru a asigura stabilitatea in Turcia, oponentii sai denunta amendamentele ca reprezentand un pas spre instituirea autocratiei.

Ar putea fi instituirea autocratiei o consecinta a rezultatului referendumului de duminica?

In acest context, The Guardian subliniaza, intr-un editorial, ca implementarea reformelor ar duce la recrearea statului de sultanat a Turciei, la aproape un secol de la fondarea Republicii Turce, de catre Ataturk, pe ruinele Imperiului Otoman. Astfel, natiunea va fi marcata de o divizare profunda, in care cei care sustin mostenirea lui Ataturk se vor confrunta cu cei care vor sa o rastoarne; o divziune intre aparatorii unui sistem secular... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro