FOTO Trei culori pe Dealul cu Lilieci. Lectie de botanica in mijlocul unei rezervatii naturale unice in Romania
Insotitorii elevilor pe care i-am gasit printre florile de liliac de pe Dealul Sapocii spun ca rezervatia floristica din Cernatesti ar trebui promovata cat se poate de mult, mai ales ca unicitatea ei este data nu numai de suprafata intinsa pe care liliacul a crescut in flora spontana, ci si de intervalul de timp foarte scurt in care il gasim inflorit. Vorbim despre Focul Viu de la Terca, un fenomen natural de pe cursul superior al raului Slanic, generat de gazele care tasnesc prin crapaturile scoartei terestre si apoi se aprind spontan, formand flacari de 50, pana la 100 de centimetri inaltime, si Lacul Meledic, un ochi de apa dulce pe un masiv de sare.
Judetul Buzau este o impresionanta rezerva de posibile destinatii turistice de weekend. Zona generoasa in atractii oferite de natura se afla la mai putin de doua ore de mers cu masina din Bucuresti. Pe langa deja faimosii Vulcani Noroiosi, lacul de acumulare Siriu ori asezarile rupestre de la Colti si Bozioru, traseele care pornesc din municipiul Buzau catre munti dezvaluie multe alte frumuseti poate nu la fel de cunoscute turistilor, dar foarte laudate in jurnalele de calatorie alte iubitorilor de drumetii in natura. Descoperim pe blogurile turistilor un astfel de itinerariu, ideal pentru excursii de weekend, pe Valea Slanicului, care pe vremuri a fost un drum comercial foarte circulat, un drum al lemnului, al sarii, oilor si fructelor, care asigura legatura intre munte, deal si campie. Acesta este traseul catre Focul Viu de la Terca, Sfinxul de la Bustea, Platoul Meledic. "Punctul de start al excursiei incepe din orasul Buzau, dupa ce trecem podul de la Maracineni, ne incadram in stanga pe DJ 203K, iar dupa 15 kilometri ajungem la Sapoca, unde paraul Slanic se varsa in raul Buzau. Ora de botanica in natura In fiecare primavara, natura le ofera localnicilor din Cernatesti o adevarata comoara de flori. Este prilej de excursie nu numai pentru amatorii de drumetii, ci si pentru oamenii din zona. Pentru a ajunge in varful colinei cu flori, esti ghidat de indicatoare pe un drum forestier, insa la fel de bine, poti ajunge acolo intreband copiii din sat. Ti se poate intampla in aceasta perioada chiar sa intalnesti grupuri de scolari si dascali care tin ore de botanica in natura. "De la scoala am aflat ca sunt lilieci pe trei hectare, dar ca aici erau si mai multe flori cand erau parintii nostri copii. Si eu am venit de multe ori cu parintii mei ca sa ne plimbam si sa admiram casele si raul de la inaltime", ne-a spus Cristina Balan, eleva in clasa a opta.
Colegul ei Iulian spune ca, de cand a inflorit liliacul de pe culme, urca aproape zilnic cu prietenii sau... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro