FOTO Traversarea "de iarna" din Leaota in Bucegi, realizata cu succes de montaniarzii de la A.T. Chindia

FOTO Traversarea

In aceste conditii, traversarea a continuat cu parcurgerea traseului de creasta si atingerea urmatoarelor puncte: saua Bucsa (1706 m) - varful Bucsa (1848 m) - saua Dudele (1910 m) - culmea Pietrele Albe - varful Santilia Mare (1899 m) ajungandu-se in uriasa sa numita Curmatura Firaelor, loc de intersectie de poteci (cu coborare spre Fundatica), dar si de schimbare de directie.

acum 68 luni (2 Apr 2017)

Desfasurata pentru prima data in perioada 7-9 decembrie 1983, traversarea "de iarna" din Leaota in Bucegi a devenit, de-a lungul timpului, o provocare pentru montaniarzii damboviteni grupati in jurul A.T.

Fie ca s-a desfasurat in varianta clasica (cu plecare de la cabana Leoata - pe vremea cand era "functionala" - si sosire la cabanele Padina sau Bolboci), fie in varianta inversa, traversarea Leaota-Bucegi a avut multe etape reusite, dar si (in functie de vreme sau de starea zapezii) semireusite - atingerea varfului Leaota si coborare pe Ratei-Sutila, coborare pe Piciorul Jugureanu spre valea Brateiului sau coborare la cabana Bolboci. Oricum, distanta de 32 de kilometri dintre cabana Leaota si cabana Padina a fost parcursa in minim 12 ore si maxim 18 ore. Intrucat, in aceasta vara, montaniarzii damboviteni grupati in jurul Asociatiei Chindia Jurasic Park au programate, in cadrul TOP 28, cele mai inalte varfuri din Suedia si Finlanda (varfuri aflate dincolo de Cercul Polar de Nord), traversarea Leaotei a fost considerata o etapa necesara. A urmat o ascensiune pe un traseu cu alternanta de pamant-zapada moale, iar dupa doua ore grele s-a ajuns in Saua Strungulita, pe o ceata deasa care deja ne-a creat probleme de orientare. In aceste conditii, traversarea a continuat cu parcurgerea traseului de creasta si atingerea urmatoarelor puncte: saua Bucsa (1706 m) - varful Bucsa (1848 m) - saua Dudele (1910 m) - culmea Pietrele Albe - varful Santilia Mare (1899 m) ajungandu-se in uriasa sa numita Curmatura Firaelor, loc de intersectie de poteci (cu coborare spre Fundatica), dar si de schimbare de directie. Urmeaza alte varfuri de altitudine medie: Secarile (1889 m) - Cumparata Crucii - Jugureanu (1746 m) - Mitarca (1829 m) si un ultim urcus accentuat spre cea mai inalta cota a masivului, varful Leaota (2133 m). Dupa aproximativ 10 ore de mers, pe poteca curata sau prin portiuni cu zapada mare si moale (prin zonele de padure), cei trei montaniarzi ajung pe varful Leaota ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro