FOTO. Tehnica revolutionara ar putea trata cancerul. Editarea genelor, testata prima data pe oameni

Procedura a fost efectuata, pentru prima oara in istoria medicinii, la 28 octombrie, in cadrul unui test clinic, cand o echipa condusa de oncologul Lu You, de la Universitatea Sichuan din Chengdu, a injectat celulele modificate unui pacient care sufera de o forma agresiva de cancer pulmonar. Cercetarea acestei proteine a dus la concluzia ca functiile ei pot fi folosite sub forma unei tehnologii de inginerie genetica, prin care se pot sterge sau insera segmente de ADN in celule cu o precizie incredibila, fapt ce le-ar oferi posibilitatea de a face lucruri imposibil de realizat in trecut.

acum 40 luni (10 Dec 2016)

Un grup de cercetatori chinezi a injectat, in premiera, o persoana cu celule care contin gene editate cu tehnica revolutionara CRISPR-Cas9.

Procedura a fost efectuata, pentru prima oara in istoria medicinii, la 28 octombrie, in cadrul unui test clinic, cand o echipa condusa de oncologul Lu You, de la Universitatea Sichuan din Chengdu, a injectat celulele modificate unui pacient care sufera de o forma agresiva de cancer pulmonar. Introducerea noii metode revolutionare de modificare - CRISPR - care este mai simpla si mai eficienta decat alte tehnologii, probabil ca va accelera introducerea in teste clinice din intreaga lume a genelor modificate, spune Carl June, specialist in imunoterapie la Universitatea din Pennsylvania, Philadelphia, SUA, citat de revista Nature.

Competitie intre China si SUA

"Cred ca se va declansa Sputnik 2.0, un duel in progrese biomedicale intre China si SUA, care este important daca tinem cont de faptul ca de obicei competitia imbunatateste produsul final", spune cercetatorul. Cercetatorii americani vor folosi tehnologia CRISPR pentru a atinge trei gene in celulele subiectilor, cu scopul de a trata diferite forme de cancer.

De cealalta parte a lumii, un grup de cercetatori de la Universitatea din Beijing spera sa inceapa trei teste clinice folosind tehnica CRISPR pentru a ucide celulele canceroase renale, din vezica si prostata.

Cum functioneaza

Oncologul Lu You, care a injectat deja primele celule modificate genetic intr-un pacient, a primit aprobarea de la conducerea spitalului in iulie. Revolutionara tehnologie combina o enzima de taiere e ADN-ului cu un ghid molecular care poate fi programat sa spuna enzimei exact unde sa taie.

Echipa oncologului chinez a cultivat, apoi, celulele modificate, le-a inmultit si le-a injectat in sangele pacientului, care sufera de cancer pulmonar cu celule mici, in metastaza.

Primii pacienti, sub monitorizare

Oncologul chinez care... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro