FOTO Sute de plopi de pe un drum judetean din Iasi, slutiti cu drujba de muncitorii de la Spatii Verzi

FOTO Sute de plopi de pe un drum judetean din Iasi, slutiti cu drujba de muncitorii de la Spatii Verzi

Este una numita , cand se taie trunchiul la 4-5 metri inaltime, depinde de vecinatati, si atunci el isi va forma o coroana sferica, apoi ovoida, si asta se practica o data la cativa ani, depinde de rapiditatea de crestere. La plop si la tei, chiar, se practica o astfel de toaletare, pare urat in momentul taierii, dar coronamentul se va reface destul de repede.

acum 53 luni (7 Mar 2017)

Cei care ajung pe drumul judetean Iasi-Voinesti au parte de o priveliste apocaliptica. Dar, desi sunt plopi inalti pe tot drumul dintre Iasi si Voinesti, s-au oprit cu taiatul exact in dreptul indicatorului care arata ca se termina comuna Miroslava", a spus unul dintre iesenii care fac naveta zilnic pe acest tronson de drum.

Angajatii directiei judetene de drumuri sustin ca plopii aveau perioada de vegetatie depasita si existau riscuri de accidente rutiere. Angajatii celei mai bogate primarii de comuna din judetul Iasi au facut taierile la finalul lunii februarie. "La plopi si la salcie se practica doua tipuri de taieri. Este una numita , cand se taie trunchiul la 4-5 metri inaltime, depinde de vecinatati, si atunci el isi va forma o coroana sferica, apoi ovoida, si asta se practica o data la cativa ani, depinde de rapiditatea de crestere. Cel de-al doilea tip de taiere este atunci cand se lasa coroanei. La plop si la tei, chiar, se practica o astfel de toaletare, pare urat in momentul taierii, dar coronamentul se va reface destul de repede. Plopul are o vigoare fantastica si apar foarte repede lastari", a explicat seful de lucrari dr. Cezar Tomescu, profesor la Facultatea de Silvicultura din Suceava. "Din pacate, la noi s-au eliminat foarte mult aliniamentele cu plopi si nu s-a mai plantat nimic inapoi. Teoretic, pe langa drumurile principale ar trebui perdele de protectie, o fasie lata de zece metri unde sa avem arbori si arbusti care sa incheie foarte bine, pe verticala, profilul, si sa diminueze foarte mult vantul iarna. Din pacate, noi, in ultimii 50 de ani am distrus aceste perdele de protectie, in timp ce in alte zone din Europa s-au pastrat", a spus cadrul didactic.

Citeste si:

Cum vrea Iasiul sa devina primul municipiu din tara cu "zero deseuri": de la tarif diferentiat pentru gunoi pana la ateliere de reparatii ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro